BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga: csökken a bankadó, az idén eladhatják a Budapest Bankot is

Négy fő irányt jelölt ki a kormány a gazdaságpolitikában - mondta el a nemzetgazdasági miniszter.

A hazai bankrendszernek, a kormánynak és az OTP-nek közös céljai vannak, például a vállalati hitelezés, a lakáshitelezés – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bank közgyűlésén.

Az OTP válsághoz való viszonyulása alapvetően határozta meg a bankrendszer és a többi bank gazdasághoz való viszonyulását - fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter. Ha az országkockázat nő az a bankokra is hatással van. Amikor 2008 őszén lezuhant az árfolyam, az az országkockázatnak volt köszönhető. Az OTP partner volt a devizahitelek kivezetésében, közös eredmény, hogy 2016-ra a lakossági devizahitelek megszűntek. Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a magyar államadósság egyre nagyobb része magyar kezekbe került - mondta.

A kormány arra törekszik, hogy egyre kiszámíthatóbbá váljék a gazdaság működése. Az idén is előre hozták a költségvetés benyújtását - otthonteremtés, adócsökkentés egyebek között a fontos irányok. Azon is gondolkoztak, mire fordítsák a többletbevételt. Jövőre 3 százalékos GDP-növekedéssel és a gazdaság fehéredésével számolnak.

Négy irányt jelöltek ki. Az első a magyar költségvetésnek továbbra is az adósságcsökkentés pályáján kell maradni, tartani kell a hiányt. Nulla százalékos hiánnyal számolnak az állam működési területén. Csak abban az értelemben lehet hiányról beszélni, amit fejlesztésekre, vagyongyarapításra szánnak, így 2,4 százalékos lehet a hiány.

A második irány a bérfelzárkóztatás. A gazdaság fejlődéséből az emberek is kérik a részüket - mondta Varga. Elindult a pedagógusok, hivatásos állományok bérnövelése, ez folytatódni is fog. Életpályamodell lesz a NAV-nál és a kormányhivatalokban, és az egészségügyben is megteremtik a lehetőségét ennek.

A harmadik az adócsökkentés. A sertéshús áfája csökkent, nőtt a fogyasztás mértéke, az ágazat fehéredett. 2017-re az alapvető élelmiszereknél (tej, tojás, baromfi) szintén áfa-csökkentés lesz. 27-ről 5 százalékra csökken a kulcs. Az éttermi szolgáltatásoknál és az internet-szolgáltatásoknál 18 százalékosra csökken az áfa.

Folytatják a megkezdett beruházásokat – ez a negyedik terület. Kulturális, energetikai, egészségügyi beruházások lesznek. Ezek mellett a háztartási beruházásokat is növelik, jövőre 100 milliárd forinttal többet szán az otthonteremtésre a kormány. Az OTP ebben segíthet. A bank profittal zárta a 2015-ös évet, a hitelezés is bővült. A gazdasági növekedésben ma már nem csak az autógyártás, élelmiszeripar húzza a prímet, de a belső kereslet is, ami a hitelezést is élénkíti. 630 milliárd forint új hitelt nyújtottak tavaly a bankok a háztartásoknak – ez is pozitív Varga szerint. A bankok többsége úgy tervezi, az idén nyereséges lesz. A kormány ehhez kiszámíthatóságot, bizalmat tud hozzátenni - ígérte Varga Mihály. A kormány tavaly februárban komoly vállalást tett, amikor megállapodott az EBRD-vel és az Erstével. Ennek a megállapodásnak semmilyen szankciója nincs, ha nem tartjuk be – mondta Varga, de a dokumentumot mégis következetesen betartották.

Vállalták, hogy 2016-ban és 2017-ben a bankadó csökkenni fog. A beterjesztett költségvetésben 2017-ben is közel 20 milliárd forintos adócsökkentéssel számolnak a bankszektorra vonatkozóan, annak reményében, hogy a hitelezési aktivitás nőni fog. Azt is vállalták, hogy a banktulajdont 3 éven belül értékesítik, de már egy éven belül megtörténik. 3 bankról van szó, kettő már megtörtént, az OTP-s pakett értékesítés lezárult. Az MKB-s részvények értékesítése is lezárulhat, és bíznak abban is, hogy a Budapest Bankot is eladhatják az idén. Azt is vállalták, hogy 15 százalékot megvesznek az Erstéből az EBRD mellett, ez is megtörténik június 30-ig, az ármeghatározáson már túlvannak.

A készpénzforgalom alakulásáról is beszélt Varga. Minél nagyobb az aránya egy gazdaságban, annál nagyobb a feketegazdaság. Svédországban és Izlandon már a koldusok is POS-terminállal koldulnak. Olyan intézkedéseket terveznek, hogy az emberek számára vonzó legyen az elektronikus bankolás. A tranzakciós illeték csökkentése is benne van a gondolatokban, de más lehetőségeken is gondolkoznak, hátha azok is működnek. POS-terminálok telepítését, a működtetés költségét csökkentenék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.