BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így adózunk 2017-ben

A fürjtojás áfája is csökken 2017-től, ám a libazsír és a libamáj után 27 százalékot kell felszámolni. Az internet áfacsökkentése vonatkozik a mobilnetre, de lesz szigorítás is, ami megnehezíti majd a vállalkozások életét– átnyálaztuk a kétszáz oldalnyi adómódosítást. A vita holnap kezdődik az Országgyűlésben.

Az agyonemlegetett tehercsökkentések mellett kisebb-nagyobb emelések is jellemzik a 2017-re tervezett adómódosításokat, amelyek között rég várt adminisztrációcsökkentés ugyanúgy található, mint a cégek életét várhatóan megnehezítő lépés. Érdekes az is, ami nem jelent meg a szabályok között: a szaktárca hónapok óta dolgozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt teljesen megújító jogszabályon, az adózás rendjéről szóló törvény komplett módosításán, ám ennek egyelőre nem találni nyomát. Sőt: a jövő évi adómódosításokat csokorba szedő törvénymódosításban – amelyet holnap kezd el tárgyalni az Országgyűlés – van jó néhány, a régi törvényt módosító paragrafus is.

A részletes szabályok átnézése bőven rejt érdekességeket, így például az áfacsökkentés sem teljesen olyan lesz, mint az első bejelentések alapján hangzott. Ezt már megszokhattuk: a sertéshúsoknál például az idén nem csökkent a máj, a velő, a farok és a sertésláb áfája, miközben a csülköt már a többi húshoz hasonlóan 5 százalékos adóval terhelten lehet venni.
Azt már bejelentette a kormány, hogy csak a friss tej áfáját mérsékli, vagyis az UHT- és ESL-tejek – nagyjából a dobozosok – ára változatlan marad január 1-je után is. Az viszont csak a részletek átnézése után derült ki, hogy nem minden baromfitermékre vonatkozik az áfacsökkentés sem: a libamáj és a libazsír vámtarifaszáma ugyanis már nem esik bele a tervezetben szereplő áfacsökkentett körbe. Ellentétben a nem éppen mindennapi fogyasztási cikknek számító fürjtojáséval, ugyanis a jogszabály tervezete nemcsak a tyúk-, hanem az összes madártojás (így a strucctojás) forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné.

Ennél is érdekesebb az éttermi szolgáltatások terhének csökkentése: itt kizárólag az étteremben készített és ott felszolgált ételek (és italok) tartoznának a kedvezményezett körbe. Ráadásul erős, törvénybe foglalt ígéret, hogy a jövő évi kisebb lépést (18 százalékos áfát) követi 2018-tól a nagyobb, vagyis az ötszázalékos teher bevezetése.

Csakhogy miután az ételek házhoz szállítása teljesen más szolgáltatásnak minősül (a postai kézbesítésnél sorolják fel), a pizzafutároktól átvett termékek vagy a naponta kiszállított ebédek áfája sem csökken jövőre. Sőt: kimaradnak a kedvezményből a munkahelyi étkezdék és a menzák is: az iskolások étkezése nem lesz olcsóbb jövőre, hiszen számukra teljesen más jegyzékszámon kell szolgáltatni. A kedvezmény részesei lesznek viszont a vasúti büfékocsik és a gyorséttermek is, mivel a járművön étkeztetés – az önkiszolgáló éttermekkel egyetemben – a passzusban megjelölt szolgáltatási körbe tartozik.

Van azonban jó hír is: az internet áfájának csökkentése vonatkozik majd a mobilinternetes szolgáltatásra is, miután itt ezt is belevették a körbe – igaz, itt még a bejelentések szerint meg kell várni azt is, hogy az Európai Unió se emeljen kifogást a netes kedvezmény ellen.

Apróságnak tűnik, de jelentős adminisztrációkönnyítés minden családosnak, hogy nem kell a családi adókedvezmény érvényesítéséhez a gyermek másik szülőjének aláírásán túl a másik munkáltató láttamozását is megszerezni, valamint nem lesz szükség ugyanazt az adókedvezmény-papírt külön-külön kitölteni a magzat és a megszületett gyermek után is. Ezenkívül jön a lakbértámogatás mint cafeteriaelem, és a munkába járást is gálánsabban támogathatja majd a munkáltató, mint eddig.

Bőven emelkednek a vállalkozói kedvezmények is, jól járnak azok a foglalkoztatók, amelyek figyelnek a munkavállalókra: a lakbértámogatásra, a munkásszállóra, illetve a céges ovira és bölcsire fordított összegek is kedvezményt jelentenek majd. Eltörlik a kis- és középvállalkozói kedvezmények értékhatárait: a beruházások után 30 milliósnál nagyobb adóalap-kedvezmény is érvényesíthető, a kis- és középvállalkozások a számított adó 70 százalékáig vehetik igénybe a kamatkedvezményüket (megszűnik a 60 százalék, maximum 6 millió forintos korlát).

Lesz azonban szigorítás is, ami megnehezíti majd a vállalkozások életét. Eddig az egymilliónál nagyobb áfatartalmú számlákról kellett részletes adatokat adni az adóhatóságnak, ez a határösszeg azonban jövőre százezer forintra csökken – ami 27 százalékos áfával számolva bruttó 470 ezer forintos számlaértéket jelent. A tételes áfaelszámolás mellett persze szükség lesz arra is, hogy a vevő adószámát is ráírják a számlára, miközben elképzelhető, hogy hamarosan arra is kötelezik a vállalkozásokat, hogy ilyen tételeket csak számítógéppel számlázzanak. Ugyanis az online számlázás bevezetése erős terve a nemzetgazdasági tárcának: a törvényből az derül ki, hogy nagyon szeretnék megvalósítani, és valószínűleg éppen a százezer forintos áfatartalmú számláknál tennék kötelezővé. Azonban nem tudni, hogyan. Egyelőre a szabályok csak felhatalmazzák a nemzetgazdasági minisztert, hogy rendeletet alkosson arról, kinek, miért és hogyan kell majd a NAV-hoz bekötötten online számlát kiállítania.

Fontosabb tervezett adóváltozások

Magánszemélyek

● Kiküldetésnek minősül a hivatali út is (nem csak a szerződésben rögzített, máshol végzett munkavégzés).

● Jön a lakbértámogatás (40 ezer Ft/fő/hó), a munkába járást kilométerenként 9 helyett 15 forinttal lehet támogatni.

● Őstermelő: csak belföldi, de vállalkozó lehet (más tevékenységgel), az igazolványát az Agrárkamara adja ki, róla nyilvántartást vezet, és a neten, valamint mobilalkalmazáson át elérhető lesz, hogy mit termel, illetve mi az, amit elad.

● A sportnap nem sportrendezvény (nem jár adókedvezmény a belépőre).

● Egyértelműbb, hogy egyetemista után is igénybe vehető a családi kedvezmény (akkor is, ha családi pótlék már nem jár utána).

● Adminisztrációkönnyítés a gyermeket váróknak: nem kell külön nyilatkozni a kedvezmény érvényesítéséről a magzatnál, a gyermek születése után és a családi pótlék igénylésekor.

● Adminisztrációkönnyítés a családi adókedvezménynél: nem kell érvényesíteni a nyilatkozatot a házastárs munkáltatójánál.

● Az adóhatóságnak jelenteni fogják a tőzsdei ügyletek nyereségét is, így a NAV képes lesz ezt is beírni az általa készített bevallásba.

● Nem lesz adóköteles bevétel a tulajdonosoknál (csak adatszolgáltatási kötelezettséggel jár), ha a cég nyereségét a társaság alaptőke-emelésére fordítják.

Vállalkozások

● Műemlék fenntartása és a felújítási költségek duplája az adózás előtti eredményt csökkenti (maximum a feléig).

● Adózás előtti eredményt csökkent a lakbértámogatásra vagy a munkásszállóra költött összeg.

● Vállalkozás érdekében felmerült költség a céges óvoda és bölcsőde működtetése, támogatása.

● A kutatás-fejlesztés nemcsak a nyereségből, de a szociális hozzájárulási adóból is levonható kedvezményként.

● Kis- és középvállalatok beruházási hitelének teljes kamata kedvezmény (eddig 40, illetve 60 százalék volt, maximum 6 millió forint – ezek a korlátok megszűnnek).

● Adományok 20 százaléka 30 millió forint felett is leírható az adó alapjából (eltörlik az összegkorlátot).

● Visszatér a Karrier Híd-kedvezmény: az elbocsátott köztisztviselő (katona, rendőr, adóhatósági alkalmazott) foglalkoztatása után egy éven át 13,5 százalékkal kisebb szociális hozzájárulás fizetendő (a kedvezmény azonban legfeljebb a minimálbér duplája lehet).

● A minimálbér kilencszerese lesz a (25 fő foglalkoztatottanként fizetendő) rehabilitációs hozzájárulás, ez a teher 10 százalékos növelését is jelentheti.

● Kedvezmények tőzsdei cégeknek: a jó adózói minősítéshez nekik nem kell 3 év, az áfát nekik 30 napon belül vissza kell utalni.

● Ha egy jogügylet adóelőny megszerzésére irányul, akkor nem jár az adóelőny.

● Bankoknak elég 2018-ban áttérni az IFRS-re (2017 volt a határidő).

● Tovább csökken a bankadó, az alapja pedig már a 2015-ös mérlegfőösszeg lesz 2017-ben.

● A sportszövetségek és az adóhatóság elektronikus kapcsolatra térnek át (a sportcélú felajánlások kapcsán).

● Bérbe adott szabadalom, know-how, védjegy, szerzői jog után 30 százalék értékcsökkenési leírás érvényesíthető.

● A népegészségügyi termékadóból nemcsak az ingyenes, de a maximum ötszáz forintos belépővel kínált sportprogramok is leírhatóvá válnak.

Kata és eva: nem bevétel a támogatás (fejlesztési vagy egyéb támogatás).

● A másodállású katásoknak nem kell adót fizetniük, ha keresőképtelenek adott hónapban (csak a teljes hónap számít).

● A kiva választásának létszámhatára 25-ről 50 főre emelkedik, a kötelező kilépés (megszűnés) határa 50-ről 100 főre.

● Változik – emelkedik például a házipénztár növekményével – a kiva adóalapja, de lesz egy egyszeri leírás ebből, amelyet a NAV elküld, hogy mennyi lehet, ezenkívül beruházási kedvezmény is lesz.

● A nemzetgazdasági miniszter rendeletben szabályozhatja, hogy az online számlázó programok milyen adatokat küldjenek a NAV-nak.

● Százezer forint áfa (370 ezer forintos számla) felett a vevő adószámát is rá kell írni a számlára, és tételes áfaelszámolást is kell csinálni (eddig egymillió volt a határ).

● Jön a Google-adó: az adóhatóság felszólítja a reklámadó-nyilatkozatot nem adó cégeket, hogy tegyenek ilyet, ha nem tesznek, félmilliós mulasztási bírság jöhet, majd utána (ha újabb eset jön) tízmilliós, aztán pedig 30, majd 90 millió forintos. Egészen egymilliárdig mehet fel a bírság összege.

Fogyasztási adók

● Január 1-jétől 5 százalékra csökken a friss – a nem dobozos – tej, a madártojás és a baromfihús áfája (de a libamájé és a libazsíré nem).

● Az éttermi szolgáltatás áfája 18, majd 2018-tól 5 százalékra csökken (de a közétkeztetés, a munkahelyi étkeztetés és az étel-házhozszállítás áfája 27 százalék marad).

● A vezetékes és a mobilinternet áfája is 18 százalékra csökken.

● Szeptembertől 40 vagy 50 dolláros brent ár alatt a benzin jövedéki adója 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedne (a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők nagyobb visszatérítést kapnak).

● Emelkedik a cigaretta jövedéki adója: szeptembertől szálanként egy, majd 2017 és 2018 januárjában 2-2 forinttal. Egy doboz cigaretta emiatt 200-300 forinttal drágulhat.

● Fordított adózást vezet be Magyarország a króm- és vanádiumhulladékokra.

Helyi adók

● Építményadóban nem lehet „csalni” az alapítványokkal (az alapítvány csak akkor mentesül a helyi adó alól, ha az övé az épület, és csak olyan részben, amennyiben az övé).

● Atomhulladék-tároló mentes az építményadó alól.

● A határvédelmet ellátó honvédet vagy rendőrt meglátogató hozzátartozótól nem lehet idegenforgalmi adót kérni.

● Az adóhivatal csak elektronikusan továbbítja a hozzá érkező iparűzésiadó-bevallásokat (papíralapon akkor sem, ha az elektronikus formát a helyi adóhatóság nem tudja kezelni).

● Kiküldetésnek minősül a hivatali út is (nem csak a szerződésben rögzített, máshol végzett munkavégzés).

● Jön a lakbértámogatás (40 ezer Ft/fő/hó), a munkába járást kilométerenként 9 helyett 15 forinttal lehet támogatni.

● Őstermelő: csak belföldi, de vállalkozó lehet (más tevékenységgel), az igazolványát az Agrárkamara adja ki, róla nyilvántartást vezet, és a neten, valamint mobilalkalmazáson át elérhető lesz, hogy mit termel, illetve mi az, amit elad.

● A sportnap nem sportrendezvény (nem jár adókedvezmény a belépőre).

● Egyértelműbb, hogy egyetemista után is igénybe vehető a családi kedvezmény (akkor is, ha családi pótlék már nem jár utána).

● Adminisztrációkönnyítés a gyermeket váróknak: nem kell külön nyilatkozni a kedvezmény érvényesítéséről a magzatnál, a gyermek születése után és a családi pótlék igénylésekor.

● Adminisztrációkönnyítés a családi adókedvezménynél: nem kell érvényesíteni a nyilatkozatot a házastárs munkáltatójánál.

● Az adóhatóságnak jelenteni fogják a tőzsdei ügyletek nyereségét is, így a NAV képes lesz ezt is beírni az általa készített bevallásba.

● Nem lesz adóköteles bevétel a tulajdonosoknál (csak adatszolgáltatási kötelezettséggel jár), ha a cég nyereségét a társaság alaptőke-emelésére fordítják.

Vállalkozások

● Műemlék fenntartása és a felújítási költségek duplája az adózás előtti eredményt csökkenti (maximum a feléig).

● Adózás előtti eredményt csökkent a lakbértámogatásra vagy a munkásszállóra költött összeg.

● Vállalkozás érdekében felmerült költség a céges óvoda és bölcsőde működtetése, támogatása.

● A kutatás-fejlesztés nemcsak a nyereségből, de a szociális hozzájárulási adóból is levonható kedvezményként.

● Kis- és középvállalatok beruházási hitelének teljes kamata kedvezmény (eddig 40, illetve 60 százalék volt, maximum 6 millió forint – ezek a korlátok megszűnnek).

● Adományok 20 százaléka 30 millió forint felett is leírható az adó alapjából (eltörlik az összegkorlátot).

● Visszatér a Karrier Híd-kedvezmény: az elbocsátott köztisztviselő (katona, rendőr, adóhatósági alkalmazott) foglalkoztatása után egy éven át 13,5 százalékkal kisebb szociális hozzájárulás fizetendő (a kedvezmény azonban legfeljebb a minimálbér duplája lehet).

● A minimálbér kilencszerese lesz a (25 fő foglalkoztatottanként fizetendő) rehabilitációs hozzájárulás, ez a teher 10 százalékos növelését is jelentheti.

● Kedvezmények tőzsdei cégeknek: a jó adózói minősítéshez nekik nem kell 3 év, az áfát nekik 30 napon belül vissza kell utalni.

● Ha egy jogügylet adóelőny megszerzésére irányul, akkor nem jár az adóelőny.

● Bankoknak elég 2018-ban áttérni az IFRS-re (2017 volt a határidő).

● Tovább csökken a bankadó, az alapja pedig már a 2015-ös mérlegfőösszeg lesz 2017-ben.

● A sportszövetségek és az adóhatóság elektronikus kapcsolatra térnek át (a sportcélú felajánlások kapcsán).

● Bérbe adott szabadalom, know-how, védjegy, szerzői jog után 30 százalék értékcsökkenési leírás érvényesíthető.

● A népegészségügyi termékadóból nemcsak az ingyenes, de a maximum ötszáz forintos belépővel kínált sportprogramok is leírhatóvá válnak.

● Kata és eva: nem bevétel a támogatás (fejlesztési vagy egyéb támogatás).

● A másodállású katásoknak nem kell adót fizetniük, ha keresőképtelenek adott hónapban (csak a teljes hónap számít).

● A kiva választásának létszámhatára 25-ről 50 főre emelkedik, a kötelező kilépés (megszűnés) határa 50-ről 100 főre.

● Változik – emelkedik például a házipénztár növekményével – a kiva adóalapja, de lesz egy egyszeri leírás ebből, amelyet a NAV elküld, hogy mennyi lehet, ezenkívül beruházási kedvezmény is lesz.

● A nemzetgazdasági miniszter rendeletben szabályozhatja, hogy az online számlázó programok milyen adatokat küldjenek a NAV-nak.

● Százezer forint áfa (370 ezer forintos számla) felett a vevő adószámát is rá kell írni a számlára, és tételes áfaelszámolást is kell csinálni (eddig egymillió volt a határ).

● Jön a Google-adó: az adóhatóság felszólítja a reklámadó-nyilatkozatot nem adó cégeket, hogy tegyenek ilyet, ha nem tesznek, félmilliós mulasztási bírság jöhet, majd utána (ha újabb eset jön) tízmilliós, aztán pedig 30, majd 90 millió forintos. Egészen egymilliárdig mehet fel a bírság összege.

Fogyasztási adók

● Január 1-jétől 5 százalékra csökken a friss – a nem dobozos – tej, a madártojás és a baromfihús áfája (de a libamájé és a libazsíré nem).

● Az éttermi szolgáltatás áfája 18, majd 2018-tól 5 százalékra csökken (de a közétkeztetés, a munkahelyi étkeztetés és az étel-házhozszállítás áfája 27 százalék marad).

● A vezetékes és a mobilinternet áfája is 18 százalékra csökken.

● Szeptembertől 40 vagy 50 dolláros brent ár alatt a benzin jövedéki adója 5, a gázolajé 10 forinttal emelkedne (a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők nagyobb visszatérítést kapnak).

● Emelkedik a cigaretta jövedéki adója: szeptembertől szálanként egy, majd 2017 és 2018 januárjában 2-2 forinttal. Egy doboz cigaretta emiatt 200-300 forinttal drágulhat.

● Fordított adózást vezet be Magyarország a króm- és vanádiumhulladékokra.

Helyi adók

● Építményadóban nem lehet „csalni” az alapítványokkal (az alapítvány csak akkor mentesül a helyi adó alól, ha az övé az épület, és csak olyan részben, amennyiben az övé).

● Atomhulladék-tároló mentes az építményadó alól.

● A határvédelmet ellátó honvédet vagy rendőrt meglátogató hozzátartozótól nem lehet idegenforgalmi adót kérni.

● Az adóhivatal csak elektronikusan továbbítja a hozzá érkező iparűzésiadó-bevallásokat (papíralapon akkor sem, ha az elektronikus formát a helyi adóhatóság nem tudja kezelni). A pizzafutás jövőre is 27 százalékos áfával hozza a rendelést. fotó: Gál Gábor -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.