BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos adóváltozások jönnek, mától nagyobb lesz a szigor

Több változás is mától lép életbe az adórendszerben, az üzlet miatt sokat utazók és a fuvarozók is új szabályokra készülhetnek fel.

Mától nem a jármű megenegedett összes tömege, hanem a szállítmány súlya határozza meg, hogy kell-e ekáerszám a fuvarra – lényeges szigorítás lép életbe augusztus 1-jétől több területen. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerbe (ekáer) eddig azoknak kellett jelentkezni, akik útdíjköteles, vagyis 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművel fuvaroztak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint azonban az áruszállítók átálltak arra a gyakorlatra, hogy az említett súlyhatár alatti gépkocsikat „túlrakodták”, és így úszták meg az adminisztrációt. Augusztus 1-jétől azonban akkor is kell számot kérni, ha a szállítóeszköz és a rakomány együttes összsúlya meghaladja a 3,5 tonnát. A NAV hangsúlyozta: együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, így  megkapja a fix és mobilmérlegek adatait, amelyek, kiegészítve az útdíjkamerák képeivel, könnyen azonosíthatóvá teszik a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket. Vagyis: nem érdemes elmulasztani a bejelentést.

További változás, hogy a fuvarozó az adóhatóság által felhelyezett hatósági zárat sértetlen állapotban köteles mindaddig megőrizni, amíg az adóhatóság el nem távolítja. Ennek megsértése esetén akár 1 millió forintos mulasztási bírságot is ki lehet szabni a fuvarozóra, amelynek megfizetéséig az adóhatóság külön határozat nélkül visszatarthatja a fuvareszközt. Mulasztási bírságot lehet ezenkívül majd kiszabni akkor is, ha a bejelentett termék mennyisége meghaladja a ténylegesen fuvarozottét. A bírság mértéke a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedhet. Továbbá megszűnik az a lehetőség, hogy a vállalati sportnapnak minősített céges rendezvényekkel használják ki a teljes adómentességet a vállalatok (és ne fizessenek a munkavállalóknak adott juttatások után adót ezzel). Elsejétől sportrendezvényt kizárólag sportszervezet vagy sportszövetség rendezhet, az adómentes belépő is ezek után jár.

Kedvező, de óriási változás viszont, hogy mostantól a munkába járás és a munkáltató székhelyére, telephelyére való bejárás kivételével minden hivatali, üzleti utazás kiküldetésnek minősül (vagyis pluszpénz jár érte). Ezenkívül visszatér a Karrier Híd program, ennek keretében szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet igénybe venni olyan személyek alkalmazása esetén, akik alkalmazásukat közvetlenül megelőzően a közszférában dolgoztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.