BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre a csökkenésre büszke lehet a kormány

Működik a gazdaságfehérítés Magyarországon az Európai Bizottság egy friss tanulmánya szerint.

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint sikeresek a gazdaságfehérítő intézkedések, hiszen egy év alatt több mint négy százalékponttal csökkent az áfa-adórés - közölte az NGM.

A Bizottság tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfa-adórés mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról 17,95 százalékra csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban. Brüsszel évről évre méri minden egyes tagállam esetében a várt áfabevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbséget. Ez az  áfa-adórés, amelybe az adóelkerülés miatt elméletileg kieső költségvetési bevételeken kívül beleszámít például a fizetésképtelenség, felszámolás és egyéb tagállami sajátosságok miatt kalkulált összege is.

A több mint négy százalékpontos javulásban  legnagyobb szerepet az online pénztárgépek játszották úgy, hogy csak 2014 utolsó négy hónapjában (szeptember 1-jétől) kellett kötelezően a vállalkozóknak online kasszát használniuk. Az NGM úgy számol, hogy a 2015-ös adatsor még jobb lesz, hiszen abban az évben debütált az ekáer és az volt az első teljes év, amikor már csak az adóhivatali összeköttetéssel bíró pénztárgépbe üthették bevételüket a vállalkozások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.