BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iparra kell figyelni

A magyar ipar, illetve a kiskereskedelem augusztusi adata, illetve a szeptemberi BMI már a harmadik negyedévi növekedéshez is támpontot adhat.

Fontos információk érkeznek a héten a magyar gazdaság harmadik negyedéves teljesítményével kapcsolatban. Az augusztusi ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom, illetve a külkereskedelmi mérleg mellett a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) már szeptemberről, azaz a negyedév utolsó hónapjáról ad információt. Mindezek alapján pontosabb képet lehet alkotni a harmadik negyedévi folyamatokról – emelte ki Dunai Gábor, az OTP Bank elemzője.

Miután júliusban, főként a naptárhatásnak köszönhetően, meglepően gyengén alakult az ipari termelés, és mintha a trend is lefelé fordult volna, fontos lesz látni pénteken, hogy augusztusban merre mozdult a szektor. A feldolgozott termékek termelése júniusban és júniusban is mérséklődött kissé az előző hónaphoz képest, a közúti járművek gyártása viszont az október–márciusi visszaesést követően emelkedő pályán halad (export-import viszonylatban is hasonló mintát láthatunk). Az exportértékesítések azonban nem festenek biztató képet: volumenük december óta szinte folyamatosan csökken, miközben a belföldi értékesítések is inkább szűkülnek. A rendelésállományoknál a külföldről érkező rendelések összege visszaesett kissé az utóbbi hónapokban, és a hazai állomány is inkább csak stagnál. Az augusztusi adatok alapján körvonalazódni fog, hogy a harmadik negyedévben megfordulnak-e a kedvezőtlen folyamatok – az elemző véleménye szerint erre előbb-utóbb sor kerül.

A kiskereskedelemben megtorpant a volumen bővülése júliusban (sőt a forgalom minden főbb árucsoportban visszaesett). A szerdán megjelenő augusztusi adatból kiderülhet, hogy ez csak átmeneti volt-e: a háztartások jövedelmi helyzete töretlenül javul, a hitelfelvétel élénkül, a fogyasztási kiadások év/év alapon közel 5 százalékkal nőttek az első félévben. Az üzemanyag nélkül számolt kiskereskedelem júniusban elérte 2006-os történelmi csúcspontját, és az idei év hátralévő részében várhatóan tovább emelkedik majd.

A világgazdaságban a hét legjobban várt mutatói közé tartozik a nem mezőgazdasági álláshelyek alakulása az USA-ban, a piac 176 ezer fős szeptemberi bővülést vár az előző havi 151 ezer fő után. Az augusztus végi Jackson Hole-i konferencián a Federal Reserve elnöke, Janet Yellen és alelnöke, Stanley Fi­scher is kifejtette, hogy az amerikai gazdaság vártnál lassabb növekedése elsősorban termelékenységi problémákra vezethető vissza. A fogyasztás ugyanakkor robusztusan növekszik, és a munkaerőpiac is elég feszesnek tűnik, így Fischer jelezte is, hogy a következő kamatemelés elsődlegesen a munkaerőpiaci adatokon múlik. A szeptemberi kamatdöntő ülés után több döntéshozó is jelezte, hogy idén egy emelésre számít, ami feltehetően decemberben fog bekövetkezni, ha azt az addig beérkező adatok is támogatják. A mostani adatok az idei év átlaga körül fognak alakulni – véli Módos Dániel, az OTP Bank elemzője –, a bérdinamika várt emelkedése a bázishatások kifutásának köszönhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.