BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási hiány a román agrár-külkereskedelmi mérlegben

Az első negyedévben csaknem 75 százalékkal, 460,37 millió euróra nőtt a román agrár-külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi azonos időszakhoz képest - derült ki a román mezőgazdasági minisztérium által közölt adatokból.

A tavalyi első három hónapban 263,54 millió euró volt Románia agrár-külkereskedelmi mérlegének a hiánya. Az ország 2,94 millió tonna élelmiszert exportált, aminek értéke 1,257 milliárd euró volt. Ehhez képest a tavalyi ében 2,613 millió tonna élelmiszert exportált az ország, mintegy 1,219 milliárd euró értékben – közölte az Agerpres román hírügynökség.

Az ország élelmiszer-behozatala ennél gyorsabb ütemben nőtt, az idei első negyedévben 2,049 millió tonna élelmiszert importáltak 1,717 milliárd euró értékben, miközben a tavalyi azonos időszakban 1,631 millió tonna élelmiszer áramlott Romániába 1,482 milliárd euró értékben.

Románia elsősorban búzát és kukoricát adott el más nemzeteknek
Fotós: Lang Róbert

Elsősorban búzát és kukoricát adtak el: előbbiből 1,44 millió tonnát, utóbbiból 655 ezer tonnát. Ezek értéke összesen 468,8 millió euró volt. A behozatalnál vezető helyen állnak a gyümölcsök, a zöldségek és a hústermékek, amelyekből összesen 425,9 millió euró értékben importált Románia.

Bukarest fő agrárkereskedelmi partnerei Németország és Olaszország, előbbiből származik a legtöbb behozott termék, ugyanakkor az olasz piacra került a legtöbb román termék. Románia fő agrárkereskedelmi partnerei közé tartozik Magyarország is, Németország után Magyarország a második, ahonnan a legtöbb élelmiszer érkezett Romániába.

Az elmúlt években a román agrár-külkereskedelmi mérleg rohamosan romlott azt követően, hogy az adócsökkentések következtében megnőtt a belföldi fogyasztás, amit a román gazdaság saját erőből nem tudott fedezni. Tavaly a deficit hatszor nagyobb, 557,4 millió euró volt a 2015-ben jegyzett 89,2 millió euróhoz mérten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.