BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államtitkár: csak átmeneti az államháztartás hiánya

Átmenetileg nőtt csupán júniusban az államháztartás hiánya – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára.

Átmenetileg nőtt csupán júniusban az államháztartás hiánya, mivel a kormány a később érkező uniós támogatásokat a költségvetés terhére megelőlegezte a kedvezményezettek érdekében – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Forrás: AFP

Banai ismertette: a kormány több mint ezermilliárd forint uniós támogatást fizetett ki idő előtt, hogy a vállalkozások, önkormányzatok és más pályázók munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő beruházásai minél hamarabb elindulhassanak. Az államtitkár hangsúlyozta, az uniós támogatások megelőlegezése átmenetileg növeli ugyan a költségvetés hiányát, de ez is az államháztartás kedvező helyzetét mutatja, hiszen nem minden EU-tagállam képes a Brüsszeltől kapott támogatásokat átmenetileg saját forrásból pótolni.

A viszonylag magas – csaknem 700 milliárd forintos – júniusi hiányt az otthonteremtési támogatások (85 milliárd forint) és az államadósság lejárati szerkezetéből adódó kifizetések (300 milliárd forint) is növelték, ennek ellenére az államháztartás finanszírozási helyzete továbbra is stabil – tette hozzá.

Az állampapírok tartósan alacsony hozamok mellett is keresettek, az államadósság tovább csökkenhet és a költségvetési hiánycél sincs veszélyben, a gazdaság éves növekedése pedig meghaladhatja a 4 százalékot – hangsúlyozta Banai Péter Benő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.