BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitart a kiskereskedelmi üzletek forgalomnövekedése

Nőtt az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban – derült ki a Központi Statisztikai hivatal legfrissebb jelentésében.

Idén májusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt – közölte a KSH legfrissebb jelentésében.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

A KSH hozzáteszi: 2017. január–májusban a kiskereskedelmi üzletekben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Végül a jelentés kitért arra is, hogy országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,5 százalékkal nőtt. (A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)

A magyar kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése éves alapon májusban az Európai Unió átlagának több mint kétszerese volt, Magyarországon 2010 januárja óta a fogyasztás 19,4 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 16,4 százalékkal nőtt – reagált a jelentésre a Nemzetgazdasági Minisztérium. Hozzátették: a folyamatos növekedés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, amelyet a kormányzat intézkedései is támogatnak. „A hatéves bérmegállapodás várakozásaink szerint a reálkeresetek emelkedésén keresztül – az áfa-csökkentésekhez hasonlóan – serkenteni fogja a fogyasztást, és ezáltal a GDP további bővülését is” – fűzték hozzá.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.