BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint huszonhat éves mélyponton a lengyel munkanélküliség

Júliusban több mint huszonhat éves mélyponton stagnált a lengyelországi munkanélküliségi ráta – derül ki a lengyel statisztikai hivatal csütörtöki közléséből.

Az év hetedik hónapjában 7,1 százalékos volt a munkanélküliség Lengyelországban, a júniusi adattal megegyezően, ez 1991 áprilisa óta a legkedvezőbb ráta. Az állástalanok száma 1,14 millióra csökkent júliusra a júniusi 1,15 millióról. Elemzők előzetesen még kedvezőbb, 7,0 százalékos rátával számoltak.

A lengyel gazdaság a vártnál nagyobb ütemben, 3,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben éves összevetésben. A lengyel statisztikai hivatal nem végleges adata szerint a június végével záródott három hónapban a hazai össztermék (GDP) 1,1 százalékkal bővült az előző három hónappal összevetve.

Szakértők szerint a gazdaság második negyedévi növekedését a lakossági fogyasztás bővülése hajtotta, amihez hozzájárult a rekordalacsony munkanélküliség és az új családtámogatási rendszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.