BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre jöhet a 14. havi bér is

Szlovákiában 2020-ban már kiegyenlített lesz az állami költségvetés, ennek érdekében a 2018-as büdzsé tervezete a GDP-hez viszonyított 0,83 százalékos, a 2019-es pedig már csupán 0,1 százalékos hiánnyal számol – közölte Robert Fico szlovák kormányfő a három kormánypárt elnökének tegnapi tanácskozása után. Peter Kazimír pénzügyminiszter azt emelte ki, hogy Szlovákia költségvetési hiánya eddig soha nem volt 1 százaléknál alacsonyabb. Ha ez megvalósul, akkor jövőre a GDP-hez mért államadósság 49,7 százalékra süllyed, ami 2012 óta a legalacsonyabb aránynak számít.

Jövőre bevezetik a 13. és a 14. havi fizetést, ami ugyan nem lesz kötelező a munkaadók számára, viszont adó- és járulékmentessé válik. Megegyeztek a minimálbér emelésének kérdéséről is, amelynek legkésőbb 2020-ra el kell érnie az 500 eurót (ma 435 euró). Emelik továbbá az éjszakai és a hétvégi munka utáni pótlékokat, és eltörlik a szerződésre dolgozó nyugdíjasok adó- és járulékterheit, ha a havi bevételük nem lépi túl a 200 eurót. Csak az éjszakai munkavégzés 240 ezer, a dolgozó nyugdíjasok adókedvezménye pedig közel 100 ezer embert érint. Robert Fico külön hangsúlyozta, hogy a felsorolt intézkedések költségvonzatát már beleszámították a 2018-as állami büdzsé tervezetébe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.