BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Behúzta a féket a kínai gazdaság

Tovább hűlt a kínai gazdaság a múlt hónapban, a vártnál lassabb ütemben bővült az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom, és tovább lassult a beruházások növekedési üteme októberben, miközben a kormány erősítette a hitelkockázatok visszaszorítását célzó, illetve a légszennyező gyárak elleni küzdelmet.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint az ipari termelés éves összevetésben 6,2 százalékkal nőtt októberben. Elemzők 6,3 százalékos emelkedést vártak a szeptemberi 6,6 százalékos bővülés után.

A kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 10,0 százalékkal nőtt a szeptemberi 10,3 százalék után, míg elemzők 10,4 százalékos bővülésre számítottak. Az állótőke-beruházások csak 7,3 százalékkal bővültek az év első tíz hónapjában. Elemzők 7,4 százalékos emelkedést vártak az első kilenc havi 7,5 százalékos növekedés után.

A beruházások növekedésének üteme már a hetedik egymást követő hónapban lassult. Az állótőke-beruházások 60,6 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-szeptemberi időszakban mért 6,0 százalékról 5,8 százalékra lassult október végére, jelezve, hogy a kis- és középvállalkozások nehezen jutnak a finanszírozáshoz szükséges forrásokhoz.

A kínai értéktőzsdék irányadó mutatói enyhén csökkentek a csalódást okozó adatok miatt, zárás előtt három órával Sanghajban 0,30 százalékos, Sencsenben pedig 0,74 százalékos mínuszban állt a vezető index.

A kínai kormányzat célja az, hogy idén a beruházások 9 százalék, a kiskereskedelmi forgalom pedig 10 százalék körüli mértékben bővüljön.

Az idei harmadik negyedévben 6,8 százalékkal nőtt Kína hazai összterméke (GDP), enyhén lassult az első és a második negyedévben egyaránt 6,9 százalékos ütemhez képest.

A kínai gazdaság tavaly 6,7 százalékkal – több mint negyedszázada a legkisebb ütemben – nőtt. A kínai vezetők az idei évre várható GDP-bővülés mértékét márciusban a korábban megadott 6,5-7 százalékos sáv aljával megegyező 6,5 százalékra mérsékelték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.