BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többedik lakásra is jár a CSOK

Március 15-ét követően már az egy- és kétgyerekes családok is vásárolhatnak meglévő lakásuk mellé egy újabbat csok támogatással – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára.

Eltörlik a tulajdoni korlátozást, március 15-ét követően minden család a meglévő lakása mellé is vásárolhat újabbat CSOK támogatással, csak be kell oda költözniük – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára. A CSOK támogatást szabályozó két rendelet módosítása révén 12 fő részletében változik a feltételrendszer – fejtette ki a szakpolitikus. hangsúlyozva, mindent a tapasztalatokhoz igazítanak.

Fotó: Vémi Zoltán

„Így a hazatelepülni szándékozók számára megkönnyített otthonteremtés feltételrendszerét is, valamint a fiatal családosok számára lehetővé váló adóstárs bevonását valamelyik családtag személyében” – fűzte hozzá.

A külföldről hazatérők CSOK igénylése esetén immár a külföldi társadalombiztosítási jogviszony igazolása is elégséges lesz, amennyiben a szülők egyike vállalja, hogy az ingatlanba beköltözés után 180 napon belül belföldi TB-jogviszonyt is létesít.

Az adó-visszatérítés egyszerűsítése és a jogosult kör kibővítése érdekében minden 27 százalékos ÁFA tartalmú számlára igényelhető a támogatás, amit immár a nyugdíjasok is kérhetnek.

A folyamatban levő ügyekre is érvényes lesz, hogy eltörlik azt a 6 hónapos határidőt, amin belül a kamattámogatott kölcsönt fel kellett használni. Ezzel párhuzamosan lakásvásárlási esetén 30 napra, építési kölcsön esetén 60 napra csökken a bankok kötelező ügyintézési határideje.

Újdonság, hogy a további gyermekeket vállalók támogatásából nem számítják le a korábban folyósított összeget, így akár a háromgyerekeseket megillető csok-ra is jogosult lehet újból a család. Sokat várnak a nyilatkozati rendszer bevezetésétől, amikor akár öt dokumentum is elég lehet az igénylés benyújtásához. Az ingatlanuk bővítését tervezők számára kedvező, hogy az eddigi 50 százalék helyett teljes egészében felhasználható lesz a támogatás a költségeikre. Mindeközben 120 napról 180 napra nő az adás-vétel aláírásától számított határidő a csok kérelem benyújtására.

A két rendelet módosítása a mai Magyar Közlönyben jelenik meg és március 15-én lép hatályba. Január végéig 68 ezer család, ezzel 280 ezer ember otthonteremtését támogatta a 189 milliárd forint összegben folyósított csok támogatás – mondta Novák Katalin, hozzátéve, a jelenlegi kormány újraválasztása esetén fenntartja a kibővített rendszert.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.