BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal az orosz-kínai külkereskedelmi forgalom

Az orosz-kínai külkereskedelmi forgalom az idén is megőrzi két számjegyű százalékos növekedési ütemét a pekingi kereskedelmi minisztérium csütörtöki tájékoztatója szerint.

Az év első négy hónapjában harminc százalékos növekedéssel elért 31,2 milliárd dolláros forgalmat alapul véve, az idén a Kína és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom értéke meg fogja haladni a százmilliárd dollárt – közölte a sajtótájékoztatón a pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője.

A gyors növekedés elsősorban a stabilizálódó orosz gazdaság rohamosan növekvő keresletének volt köszönhető

- fogalmazott, megjegyezve, hogy ezzel egyidejűleg emelkedett a Kína által Oroszországból importált nyersanyagok ára és volumene is.

Forrás: AFP

A két ország közötti kereskedelmi forgalom ugyanakkor nagy növekedési potenciállal rendelkező termékcsoportokkal is bővült:

az első negyedévben például az orosz mezőgazdasági termékek kínai exportja 35,3 százalékkal emelkedett.

A kínai minisztériumi szóvivő szerint a kereskedelmi kapcsolatok élénküléséhez nagyban hozzájárult a kínai beruházások növekedése is Oroszországban, valamint számos ágazatban, mint például a repülőgépiparban és az energiaiparban a fejlesztési kooperáció bővülése.

Elmondta:

a két ország a növekedési lendület fenntartása érdekében nagy figyelmet szentel a külkereskedelmi struktúra optimalizálásának és a nagy növekedési potenciállal rendelkező területek fejlesztésének.

Mindenkit meglepett Kína

Elemzők által vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt Kína kivitele és behozatala áprilisban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.