BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljesíthetetlen dolgokat kér Washington

Kemény követelésekkel állt elő az Egyesült Államok a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásokon, de Pekingben már a párbeszéd fenntartását is pozitívan értékelik.

Kézzelfogható eredmény nélkül fejezte be kétnapos pekingi tárgyalásait a Steven Mnuchin pénzügyminiszter, Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter vezette delegáció. Mindössze abban állapodtak meg, hogy folytatják a párbeszédet a kereskedelmi háború elkerülése érdekében, az újabb forduló helyét és időpontját azonban nem közölték.

Konkrét ertedmények nélkül tért haza a Mnuchin vezette amerikai delegáció
Forrás: AFP

A delegáció nyolc témakörben fogalmazta meg Washington elvárásait a kínai elnök gazdasági főtanácsadója, Liu Ho vezette küldöttséggel folytatott megbeszéléseken. A követelések széles témakört érintenek a külkereskedelmi mérleg kiegyenlítésétől a vámkorlátozásokon keresztül az intézkedések végrehajtásáig – értesült a Bloomberg.

Az Egyesült Államok elvárja a többi közt, hogy 2020-ra a kétoldalú külkereskedelem hiánya legalább 200 milliárd dollárral csökkenjen a 2018-as szintről – ez a duplája annak, amit Donald Trump elnök korábban követelt.

(Az amerikai hiány 375 milliárd dollár volt 2017-ben.) Ezt egyebek mellett azzal érnék el, hogy Peking elkötelezi magát: 100-100 milliárd dollárral megnöveli az amerikai importot a 2018. június 1-jével kezdődő két évben, és a többletnek az első 12 hónapban legalább 75, a másodikban 50 százalékát árucikkek teszik ki.

Azt hiszem, az Egyesült Államok lehetetlent kér – mondta ezzel kapcsolatban a Reutersnek Tommy Xie, a szingapúri OCBC Bank közgazdásza.

Meglehetősen valóságtól elrugaszkodott 2020-ig 200 milliárd dollárral csökkenteni a hiányt, de az is elképzelhető, hogy a tárgyalási stratégia része, hogy ilyen magasról kezdenek

– vélekedett. Washington ragaszkodik a kölcsönösséghez a vámtarifákat illetően is, amelyek között például az autóiparban tízszeres a különbség: a kínaiak 25, az amerikaiak 2,5 százalékos vámokkal terhelik a behozatalt. Egyes sajtóforrások szerint Mnuchin azt kérte, hogy a kínaiak az amerikai szintre csökkentsék a tarifákat.

A követelések között az is szerepel, hogy Kína azonnali hatállyal megszünteti a kormányzati támogatást és azokat a szubvenciókat, amelyek elősegítik a túltermelést, visszavonja a technológiai transzfert kikényszerítő rendelkezéseket, valamint az állam által szponzorált kiberkémkedést és -lopást, megerősíti a szellemi tulajdon védelmét.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.