BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvező kilátások előtt az európai gazdaság

A feldolgozóipari teljesítmény némi romlása ellenére is minimálisan javult augusztusban az euróövezet gazdasági teljesítménye, ami a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet értelmezése szerint 0,4 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedési ütemet vetít előre.

Az IHS Markit csütörtökön nem végleges adatként azt közölte, hogy augusztusban az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 21 havi mélypontra, 54,6 pontra süllyedt a júliusi 55,1 pontról. A piac kisebb lassulást, 55 pontot várt augusztusra.

A szolgáltatóipari BMI az euróövezetben a várt mértékben erősödött, két hónapja a legmagasabb szintre, 54,4 pontra emelkedett a júliusi 54,2 pontról.

Fotó: AFP/Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatsorokból képzett kompozit BMI az euróövezetben két havi csúcsra, 54,4 pontra erősödött a júliusi 54,3 pontról. Elemzők erősebb adatra, 54,5 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az IHS Markit előzetes adatai alapján a legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság, a német feldolgozóiparának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,1 pontra romlott a júliusi 56,9 pontról. A piac kevésbé nagy lassulást, 56,5 pontot várt augusztusra.

A szolgáltatóipari BMI eközben 55,2 pontra emelkedett a júliusi 54,1 pontról, az adat jobb lett a várt 54,3 pontnál.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett német kompozit BMI augusztusban 55,7 pontra nőtt a júliusi 55 pontról, felülmúlta a szakértők várakozásának átlagában szerepelt 55,2 pontot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.