BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fékezett az uniós ipar

Augusztusban lassult az euróövezeti feldolgozóipari teljesítmény növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett elemzése alapján.

Augusztusban a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az előzetes értékkel megegyező 54,6 pontra, 2016 novembere óta a legalacsonyabb értékre csökkent az euróövezetben a júliusi 55,1 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke a csökkenését jelzi.

Augusztusban a legmagasabb BMI-t Hollandia érte el, 59,1 pontot, Írország pedig 57,5 pontot.

A holland mutató két hónappal ezelőtt, az írországi pedig hét hónappal ezelőtt már állt magasabban. Ausztria 56,4 pontot ért el, ami húsz havi mélypont. Az 55,9 pontos német BMI két hónapja a legalacsonyabb, az 53,9 pontos görög pedig három hónapja a legmagasabb lett. Olaszország 50,1 pontot ért el augusztusban, 24 hónapja a legalacsonyabbat.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérést kommentálva elmondta: „az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye tovább növekedett ugyan augusztusban, az új megrendelések két éve legalacsonyabb beérkezése azonban rontotta a kilátásokat. Az exportkereslet csökkenése részben az eurónak az év folyamán korábban elért erősödésének tulajdonítható ugyan, de a vállalatok már kockázatkerülésre utaló jelekről is beszámoltak”.

A kereskedelmi ellentétek éleződése, az importvámok hátrányos következménye, valamint a Brexit miatti aggodalmak mind hozzájárultak az év hátra lévő részével kapcsolatos üzleti várakozások romlásához. A hangulati mutató így 2015 novembere óta a legalacsonyabbra süllyedt

– tette hozzá.

„Ebben a környezetben egyáltalán nem meglepő, hogy az új munkahelyek létesülése másfél éve a legalacsonyabbra csökkent, bár ezzel együtt is még lendületesnek tekinthető” – mondta.

Iparkodik a hazai ipar

Augusztusban tovább emelkedett a hazai beszerzésimenedzser-index, a mutató a júliusi 53,3 pont után 56,2 pontra nőtt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.