BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legrosszabb még hátravan az uniós feldolgozóiparban

Szeptemberben két éve a leglassúbb ütemben nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye az IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet felmérése szerint.

Szeptemberben az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke 53,2 pontra csökkent az előző havi 54,6 pontról. A szeptemberi végleges érték kisebb lett az 53,3 pontos előzetes adatnál.

A mostani szeptemberi feldolgozóipari BMI a legalacsonyabb 2016 szeptembere óta. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A szeptemberi BMI csökkenéséhez az új exportmegrendelések öt éve legnagyobb mértékű visszaesése járult hozzá.

A gazdálkodók egy éves kilátásokról alkotott véleménye három éve a leggyengébbnek bizonyult az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek elmérgesedése és a Brexit-tárgyalások miatt. Az új munkahelyek létesítésének üteme 2017 februárja óta a leglassúbbnak bizonyult.

Fotó: AFP

Az euróövezetben szeptemberben a legmagasabb feldolgozóipari BMI értéket Hollandia érte el 59,8 ponttal, ami háromhavi csúcs. Írországban 56,3 pont lett a BMI, kéthavi csúcs. Ausztriában pedig 55,0 pont, ami viszont 23 hónapja a legalacsonyabb érték. Németországban 53,7 pontra, 25 hónapja a legalacsonyabbra csökkent a BMI. Görögországban 53,6 pont, Franciaországban 52,5 pont, Spanyolországban 51,4 pont, Olaszországban 50,0 pont lett a feldolgozóipari BMI szeptemberben.

„Az európai feldolgozóipar a harmadik negyedév végén ismét alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolt” – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Az év elején tapasztalt dinamikus növekedés nagyon hamar két éve a leggyengébb teljesítményre váltott át szeptemberre az exportmegrendelések és a munkahelyteremtés növekedés leállása miatt

– mutatott rá. Elmondta, kereskedelmi szempontból a felmérés öt éve a legrosszabb eredményeket hozta azzal párhuzamosan, ahogy a megrendelések a 2017 végén tapasztalt rekordnövekedésről szeptemberre közel stagnálásra lassultak le.

A kilátások mérlegelése alapján a legrosszabb viszont még hátravan

– tette hozzá. Az üzleti bizalom hároméves mélypontra csökkent az új megrendelések lassulása miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.