BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen lassult az euróövezet növekedési üteme

A vártnál nagyobb mértékben, két éve a leglassabbra csökkent az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési üteme októberben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet előzetes adatokra támaszkodó szerdán közzétett elemzése szerint.

Októberben 52,1 pontra, 26 havi mélypontra csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke az előző havi, szeptemberi 53,2 pontról. A szolgáltatóipari BMI októberben 53,3 pontra, 24 havi mélypontra csökkent a szeptemberi 54,7 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI októberben 52,7 pontra, 25 havi mélypontra csökkent a szeptemberi 54,1 pontról.

Fotó: AFP

Elemzők mindhárom mutatóra a ténylegesnél kisebb csökkenést jeleztek előre: az októberi feldolgozóipari BMI-re 53,0 pontot a szeptemberi 53,2 pont után, a szolgáltatóiparira 54,5 pontot 54,7 pont után, a kompozit BMI-re pedig 53,9 pontot 54,1 pont után.

Belassult az euróövezet gazdasága

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az euróövezeti gazdasági teljesítmény növekedési üteme jelentősen lassult októberben

– foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Hozzátette: „a BMI-adatok alapján kiábrándító évzárásra lehet számítani. A felmérés 0,3 százalékra lassuló negyedik negyedéves GDP-növekedésre utal. Az üzleti várakozások romlása és az új megrendelések beérkezésének a lassulása további lendületvesztést vetít előre az elkövetkező hónapokra”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.