BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pozsonynak fájna a hard Brexit

A szlovák kormány a parlament elé terjeszti az összes olyan törvénymódosítási javaslatot, amelyre egy kemény Brexit esetén szükség lehet.

Ha az Egyesült Királyság egyezség nélkül lépne ki az Európai Unióból, az Szlovákia gazdaságát is alaposan megviselné. A várhatóan március 29-én bekövetkező kilépés miatt Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a héten tárcaközi egyeztetést hívott össze. A kormány február 15-ig a parlament elé terjeszti az összes olyan törvénymódosítási javaslatot, amelyre egy kemény Brexit esetén szükség lehet. A módosításokat gyorsított eljárásban szeretnék tárgyalni. Pellegrini elmondta:

törvényt kell hozniuk például arról, hogy a szigetországban dolgozó szlovák állampolgárok ledolgozott éveit hogyan számítsák majd be a nyugdíjba.

Fotó: AFP

Az igazságügyi tárca is felkészül arra, hogy például a válásokat, a gyermekelhelyezési kérdéseket kezelje. A briteknek az unióból való megállapodás nélküli kilépése után ugyanis érvényét vesztik az ilyen ügyeket szabályozó megállapodások, de nem lépnek a helyükbe újak. Ebbe a problémakörbe tartozik az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok elismerése is. Pellegrini szerint 80-100 ezer szlovák állampolgár él a szigetországban.

A kereskedelem nehézkessé válásával a szlovák hazai össztermék (GDP) 0,2-0,5 százalékkal fékeződhet, ami 200-500 millió eurós bevételkiesést okozhat a gazdaságnak.

Nagy-Britannia ugyanis Németország és Csehország után a harmadik legfontosabb uniós kereskedelmi partnere Szlovákiának, az oda irányuló éves export 4,8 milliárd euró körül mozog, mivel a Szlovákiában gyártott minden hetedik gépkocsi a szigetországban talál gazdára.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.