BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kellemetlen meglepetések jöhetnek az adózásban

A Brexit komoly hatással lehet a Nagy-Britanniában élő magyarok adózására is.

Nagy-Britanniában 100-200 ezer magyar állampolgár él, az ő életüket és a brit piacra termelő magyar cégek működését közvetlenül befolyásolja a Brexit. A magyar kormány a következő hetekben tájékoztató anyagokat tesz közzé arra az esetre, ha március 29-én Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozna az Európai Unióból – mondta a Deloitte Brexit-konferenciáján Schmitt Pál Péter.

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a cégeknek is érdemes felkészülniük a legrosszabb forgatókönyvre, hiszen ma még nem lehet tudni, lesz-e megállapodás. Ha lesz, ennek a legutolsó időpontja a március 21–22-i brüsszeli uniós csúcs lehet – véli az államtitkár. A két kormány között kötött megállapodás szerint

a már Nagy-Britanniában élő magyarok maradhatnak, és nem vesztik el szerzett jogaikat

– tette hozzá.

Fotó: BREUSSELS BEER CHALLENGE

Egy megállapodás nélküli Brexit esetén Nagy-Britannia március 29-én, éjjel 23 órától az Európai Unión kívüli harmadik országgá válik, ami alaposan átrendezi az adó- és vámügyeket – mondta Tancsa Zoltán, a Deloitte Magyarország partnere.

A kilépés után nagy változások jönnek az áfaszabályokban is, hiszen ezt követően a szigetország szabadon alakíthatja őket.

Számos részletet kétoldalú átmeneti szabályokkal kell rendezni – például ma még nincs megegyezés az úton lévő árura. Ha sikerül az utolsó pillanatban tető alá hozni az alkut, akkor az ilyen problémák rendezésére másfél éve marad az uniónak és a briteknek.

A személyi jövedelemadózásban nagyobb változások nem várhatók, ugyanis ezt nem az uniós jog, hanem kétoldalú szabályok rendezik.

Nem ez a helyzet a társadalombiztosítással, mivel nincs kétoldalú tb-egyezmény Magyarország és az Egyesült Királyság között.

Ezen a területen nagyobb problémákat okozhat a Brexit – mondta Baranyi Gábor, a tanácsadó cég igazgatója. Megállapodás esetén a munkavállalás engedélymentes lesz Nagy-Britanniában, hard Brexitnél viszont engedélykötelessé válik az új munkavállalóknál.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.