BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bő egy évtized után vágott újra kamatot a Fed

A külső környezet gyengülése és a kereskedelmi háborús bizonytalanság miatt volt szükség a lazításra.

Bő 10 év után ismét csökkentette ismét az alapkamatot a Fed: 25 bázisponttal a 2-2,25 százalékos sávba eresztette az irányadó rátát. A lépést korábban a piac már szinte teljesen beárazta, így a Fednek nem is maradt sok lehetősége, egyedül a csökkentés mértéke volt kérdés a kamatdöntő ülés előtt. A piacokon már az ülés előtt is pattanásig feszült a helyzet, a kamatvágás ténye pedig alaposan megmozgatta a befektetőket.

A dollár egész nap erősödött az euróval szemben, majd a lazítást látva nagyot ralizott és korrigálni kezdett. A kötvénypiacon is nagy volt a drágulás, a hozamok rövid és hosszú oldalon is ereszkedtek, a döntés után korrigálni kezdtek. A részvényindexek, amelyek a döntésig alig mozdultak a nyitószintekről, enyhén estek a monetáris lazítás láttán.

Fotó: Shutterstock

Jerome Powell Fed-elnök lapzártánk után kezdte meg sajtótájékoztatóját. A Fed szerint a külső környezet gyengül, a kereskedelmi háborús bizonytalanság begyűrűzik az országba, a gazdaság pedig ugyan még jó ütemben bővül, de már lassul, a kilátások pedig egyre rosszabbak. Érdekesség, hogy története második leghosszabb kamatvágás nélküli szakaszát zárta ma le a Fed: 3878 nap után lazított a Nyíltpiaci Bizottság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.