BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén még alig érződik a Brexit hatása

Nem veszélyezteti a magyarországi exportot a brit kilépés, a legrosszabb esetben is legfeljebb 0,2–0,8 százalékponttal foghatja vissza a jövő évi GDP-növekedést.

Január 31-én csupán papíron lép ki az Európai Unióból az Egyesült Királyság. Egy december végéig tartó átmeneti időszak kezdődik, az érintettek a többségében 2021. január 1-én hatályba lépő intézkedések feltételeinek részleteiről tárgyalnak – közölte lapunkkal Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az ezredforduló óta több mint a duplájára emelkedett Magyarország és az Egyesült Királyság külkereskedelme, 2018-as értéke elérte az 584 milliárd forintot.

A brit szigetekről származó behozatal a teljes import mintegy 1,56 százaléka volt, összesen 494 milliárd forint, vagyis az export 90 milliárd forintra rúgott.

Fotó: AFP

A Brexitnek aránylag kis hatása lehet a külkereskedelemre, és így az ipari termelésre is. Mivel az utazás sem válik bonyolultabbá, nem valószínű, hogy a brit turisták elmaradnának.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára novemberben arról beszélt, hogy

a rendezett Brexit a magyar GDP-növekedést a legrosszabb esetben legfeljebb 0,2–0,8 százalékponttal vetheti vissza.

Ez nem elhanyagolható, de kezelhető. Németh Dávid szerint a Brexit tényleges hatásait a megállapodások ismeretében látjuk majd.

Az Egyesült Királyság a kilépése után harmadik országnak minősül adójogi szempontból, ám a szigetországra vonatkozó új adózási szabályok csak az átmeneti időszak végén, a jelenlegi állás szerint 2020. december 31. után lesznek érvényesek – közölte a Világgazdasággal Gábor Zoltán, a Deloitte adóosztályának szenior menedzsere.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Egyelőre nem változik a cégek adózása

„Jelenleg 84 ezer Egyesült Királyságban élő magyart tartunk számon” – közölte a brit nagykövetség a Világgazdasággal. Az uniós letelepedési mechanizmus alapján az Egyesült Királyságban élő magyarok 2021. június 30-ig az eddigi feltételek szerint vállalhatnak munkát, de a letelepedési kérelem elfogadásával jövő év közepétől is tovább lehet dolgozni az országban. A letelepedési, illetve az előletelepedési státusz elfogadásával az ott élők hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, a korábbi feltételekkel folytathatják a tanulmányaikat, jogosultak támogatásra és nyugdíjra. A cégek adózása egyelőre nem változik, és az utazás során az idén vámhatárral sem kell kalkulálni. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.