BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjelent az új Széchenyi Kártya Programról szóló rendelet

A kormány a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a hazai turizmus, illetve vendéglátás ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítése érdekében Széchenyi Turisztikai Kártya Programot indítsáról döntött.

A kormány döntése értelmében a Széchenyi Kártya Program szeptemberben új hitelkonstrukcióval bővül, amely csak a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára lesz elérhető – az erről szóló rendelet a mai Magyar Közlönyben jelent meg.

A Széchenyi Turisztikai Kártya segítségével a vállalkozások szabadfelhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez jutnak. Az új konstrukció hitelkerete 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget,

amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot.

A Széchenyi Turisztikai Kártya finanszírozásáról a Magyar Nemzeti Bank gondoskodik a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá segítségével.

A Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelekhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást biztosít, amelyet úgy kell meghatározni, hogy a vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi

intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a 0 százalékot, ami alól kivétel a kezességi díj. Kezességi díjtámogatás csak közvetlen állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezességvállalás díjához kapcsolódhat.

A holnap életbe lépő rendelet a Gazdaságfejlesztést szolgáló célelőirányzat terhére vállalható kötelezettség mértékét a 2021–2031 közötti évekre az alábbiak szerint állapítja meg:

a) a 2021. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 11 000 millió forint,

b) a 2022. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 9600 millió forint,

c) a 2023. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 6000 millió forint,

d) a 2024–2031. évekre vonatkozó kötelezettségvállalások felső korlátja évente 4000 millió forint

Az idei évre a programra 1 milliárd 480 millió forintot, a jövő évre 4 milliárd 680 millió forint átcsoportosításáról rendelkeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.