BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontszázmilliárdokban mérhető a Brexit-kár

Felelőtlenség lenne a német külügyminiszter szerint a megállapodás nélküli Brexit, amely a koronavírus-járvánnyal együtt egy évtizeden keresztül pontosan felmérhető, súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak.

A koronavírus-járvány és a megállapodás nélküli Brexit együttes következményeképpen az Egyesült Királyság GDP-je egy évtizeden keresztül évi 134 milliárd fontot (egy font 394,6 forint) veszíthet majd el – derül ki az amerikai ügyvédi iroda, a Baker & McKenzie kutatásából.

A tanulmány szerint csak a járvány miatt 2,2 százalékkal lesz kisebb annál a brit gazdaság, mint amilyenre a vírus megjelenése előtt számítottak.

Az ország ugyan folyamatosan nyit a korlátozások végeztével, a talpra állás üteme azonban az erős kezdés után várhatóan lelassul a következő hónapokban, hiszen több szektor nem működhet teljes kapacitással, amíg nincsen a széles közönség számára is elérhető oltás.

A hosszú távú negatív hatások egy része egyszerűen elkerülhetetlen:

meredeken fog emelkedni a munkanélküliség és a vállalati csődök száma.

Ehhez jön a kilépés az Európai Unióból, amely hosszú távon újabb 3,1 százalékot farag le a GDP-ből az uniós tagként elérhető értékhez képest, még abban az esetben is, ha a két félnek sikerül megállapodnia a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. A brit áruexport ebben az esetben 6,3 százalékkal lesz alacsonyabb.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

Megállapodás hiányában azonban a Brexit tíz év alatt a GDP 3,9 százalékát emészti majd fel.

A brit feldolgozóipar exportbevétele erősen visszaesik majd, annak ellenére, hogy a vállalatok igyekeznek kompenzálni a pótlólagos költségeket az ellátási láncok átalakításával

– olvasható a jelentésben.

Megállapodás híján a brit áruexportot átlagosan 3 százalékos vámok terhelik majd, bizonyos cikkek – például mezőgazdasági termékek, autók és textiláruk – esetében azonban a tarifák ennél jóval magasabbak lesznek.

Mivel az ország kilépése az EU-ból várhatóan igen súlyos következményekkel jár, a tanulmány szerint Boris Johnson kormányának minden rendelkezésére álló eszközt fel kell használnia arra, hogy segítsen mérsékelni a gazdasági károkat.

Heiko Maas, a soros EU-elnök Németország külügyminisztere szerint éppen az előre kiszámítható hatások miatt „felelőtlenség” lenne a megállapodás nélküli Brexit. A külügyi tárca vezetőjét és Angela Merkel kancellárt tegnap tájékoztatta a tárgyalások állásáról Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója.

Maas az egyeztetés után ismét hangsúlyozta:

az EU még mindig nyitott a konstruktív párbeszédre, az ambiciózus partnerségre az Egyesült Királysággal.

A brit kormányfő is megerősítette a hét végén, hogy megállapodást akar, hozzátette azonban, hogy országa együtt tud élni azzal is, ha ez nem sikerül. Johnson az október 15-i uniós csúcsig szabott határidőt a megegyezésre, Brüsszel szerint pedig legkésőbb a jövő hónap elejéig van erre lehetőség, mert időt kell hagyni az egyezmény parlamenti ratifikálására is.

A Goldman bízik a megállapodásban

A Goldman Sachs hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint lesz szűk, vám- és kvótamentességet garantáló megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság között – de csak november elején. Az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató ezért a font vásárlását javasolja az ügyfeleinek, egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a megegyezés nagyban csökkentené annak a kockázatát, hogy a Bank of England negatívra vágja vissza az alapkamatot. A Goldman Sachs azonban azt sem zárja ki egyelőre, hogy végleg kudarcba fulladnak a tárgyalások. VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.