BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddig már tizenkétmillió állást sikerült visszaállítani az Államokban

Héthavi mélypontra süllyedt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

Héthavi mélypontra süllyedt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de lassult a csökkenés üteme, és a további javulást visszafoghatja a koronavírus-járvány tombolása és az új fiskális gazdaságösztönző intézkedések hiánya.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 709 ezer volt a november 7-ével zárult héten, ami 48 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 757 ezernél.

Elemzők ennél gyengébb adatot, 735 ezres számot vártak.

Jóllehet a kérelmek száma március óta nem volt ilyen alacsony, továbbra is meghaladja a több mint tíz évvel ezelőtti csúcsot. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 33 ezer 250-nel, 755 ezer 250-re süllyedt a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 216 ezren állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az október 31-ével végződött héten 436 ezerrel, 6 millió 786 ezerre csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 653 ezerrel, 7 millió 575 ezer 750-re süllyedt. Ez még mindig majdnem négy és félszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,4 százalékkal, majd július-szeptemberben 33,1 százalékkal nőtt, részben a kormányzat több mint 3000 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagjának köszönhetően.

Az újabb gazdaságösztönző intézkedések hiányában és az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedésével a gazdaság növekedése meredeken lassult a negyedik negyedév elején. Októberben a vártnál sokkal kevésbé nőtt a foglalkoztatottság, és az amerikai gazdaság kétharmadát lefedő szolgáltatási ágazat teljesítménye csökkent.

Bár az októberivel együtt május óta közel 12 millió állást sikerült visszaállítani, ez még mindig csak valamivel több mint fele a koronavírus-járvány első két hónapjában felszámolt 22 millió munkahelynek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.