BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megremegett a hazai munkaerőpiac

Riasztó év eleji adatok láttak napvilágot a munkanélküliségről. A mutató megugrásában a szezonális hatások mellett a járvány is szerepet játszott.

A koronavírus-járvány második hullámának gazdaságot érintő hatása egyértelműen januárban tört felszínre a munkanélküliek számának növekedésével.

A pályamódosítók azonban még mindig a járványhelyzet által sújtott ágazatokból, főleg a vendéglátás, idegenforgalom területéről kerülnek ki

– mondta a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző és HR-szolgáltató ügyvezetője. A termelés és a gyártás területén nem következett be az a típusú munkaerő-bővülés, amelyet az elhúzódó járvány nyomán a kényszer-pályamódosítók miatt előzetesen prognosztizáltak a cégek.

Kizárólag a januári adatok ismeretében nem jelenthető ki, hogy trendforduló történt a munkaerőpiacon

– válaszolta a Világgazdaságnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miután az év elején egymásnak ellentmondó adatok érkeztek a hazai álláshelyzetről. A KSH korábban arról számolt be, hogy a tavaly júniusi csúcs után a munkanélküliek száma januárban 240 ezerre emelkedett, ezzel egy éven belül másodszor is elérte az 5 százalékot. A kedvezőtlen folyamatokat azonban nem igazolta vissza a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartása, amely a nyár elején 376 ezer állástalant tartott számon, ez év januárjában pedig 299 ezret (februárban 302 ezret).

A hivatal kiemelte, hogy

az eltérés inkább azért szokatlan, mert az utóbbi két-három évben nem állt egymáshoz ennyire közel a két adat.

Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A több munkanélküli kapcsán a KSH és Juhász Csongor is a munkaerőpiac sajátosságára hívta fel a figyelmet, az évnek ebben a szakaszában ugyanis a járványhelyzettől függetlenül is kevesebb embert foglalkoztatnak a cégek, ez főként a több munkaerőt igénylő ágazatokra jellemző. Mivel a vállalatok az éves tervet általában ekkor vizsgálják felül, a létszámfeltöltések jellemzően január végétől március elejéig tartanak. Ugyanakkor – emelte ki a szakember – a gyártó és a termelő ágazatokban a 2021-es megrendelések teljesítését már erőteljesen befolyásolta a koronavírus-járvány.

A külföldi alapanyag-előállítás továbbra sem kiszámítható, ez pedig jelentős hatással van az adott havi tényleges foglalkoztatottsági arány alakulására.

Hiszen ha alapanyaghiány miatt áll a gyár, akkor az emberek nem tudnak dolgozni – utalt a szakember a globális csiphiány miatti januári üzemleállásokra. A munkaerő-kölcsönző vállalat vezetője jelezte, hogy azok a külföldön dolgozó munkavállalók, akik hazajöttek a lezárások miatt, várhatóan a nyitással együtt fognak visszatérni, így arra lehet számítani, hogy egyes szektorokban a járványhelyzet javulásával hirtelen ismét munkaerőhiány alakul ki. A piac ezzel párhuzamosan rendeződhet vissza, ez a folyamat várhatóan a harmadik és a negyedik negyedévben indulhat be – bocsátotta előre Juhász Csongor.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.