BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elemzők kiszúrták: 2021 óta megháromszorozódott a kenyér és a pékáruk ára

Nem ment át a teljes értékláncon a liszt és az energia árának csökkenése – állítják az Erste Befektetési Zrt. elemzői, ezzel is magyarázva, hogy az élelmiszerek árának emelkedése meghaladja az átlagos inflációt.

Nagyot csökkent az infláció szeptemberben, mint ahogy vártuk is. Sőt, még annál is jobb lett egy picivel, hiszen az árak éves romlásának üteme 12,2 százalék lett a várt 12,4 százalékkal szemben – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss inflációs jelentésére reagálva az Erste Befektetési Zrt. A cég elemzőinek meglátása szerint az árak csökkenése elsősorban a háztartási energiaár csökkenésének az eredménye, hiszen az 14,6 százalékkal mérséklődött. Az utóbbit magyarázza, hogy egyrészt a tavalyi évközi áremelés hatása esett most ki, másrészt a fogyasztók takarékossága is meglátszik, tavaly sokan maradtak benne az átlagfogyasztás szerinti alacsonyabb árkategóriában, szemben a korábbi időszakkal. 

A pékségek termékeinek árában nem látszik a búza és a liszt árának csökkenése.
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az élelmiszer és a szolgáltatások áremelkedése az átlag fölött alakult 15,2 és 13,6 százalékos értékekkel. Pedig az előbbi csoportban nagyobb csökkenés is jöhetne. Ezt idézhetné elő például a búza árának csökkenése, ami már 2021-es szintre esett vissza. A földgáz ára is jelentősen mérséklődött, és már tipikusan „csak” duplája a 2021 előtti értékeknek. 

Ezzel szemben a kenyér és a pékáruk továbbra is mintegy háromszor annyiba kerülnek, mint 2021 előtt. 

Ez például egy komoly anomália, s valószínűleg vannak még hasonlók a rendszerben. A liszt árának 13,9 százalékos csökkenése ugyan jól hangzik, de ha a teljes árucsoporton (liszt, kenyér, tészták) átment volna a búza áresése, akkor lehet, hogy akár 1 százalékponttal is alacsonyabb lenne az inflációs mutató. Az is igaz, hogy a liszt árát olyan mértékig csökkentették a malmok, hogy szeptemberben már ismét áremelésről határoztak.

Ársapka sem kellett hozzá: lefelezték a liszt átadási árát a malmok

Itt máshogy hat az ársapka megszűnése: a malmok a 2021. októberi lisztár alá mehetnek.

Egy szó, mint száz, van még tere az infláció csökkenésének, még akkor is, ha most a maginfláció kisebb mértékben, 15,2-ről, 13,1 százalékra csökkent a fő inflációs mutatóval szemben, ami 16,4-ről esett 12,2-re.

Mindent egybevetve az inflációs kép nem változott. Az elkövetkező hónapokban 10 százalék alá csökkenhet az árromlás mértéke, s valahol 6-7 százalék környékétől fog jelentősen lassulni a csökkenési ütem

– állítják az elemzők.

 Éppen ezért az elkövetkező hónapokban pozitív reálkamat alakulhat ki a rövid oldalon (a jegybank lassít a kamatcsökkentéssel).

Már csak egy lépésre vagyunk az egy számjegyű inflációtól, csökken a liszt és a tojás ára

Már nem kell sokat várni arra, hogy ismét 10 százalék alatt legyen a drágulás üteme: a KSH adatai szerint 12,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben. Ráadásul havi alapon több élelmiszer ára csökkent.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.