BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Illustration, financial rating agencies

Nem nyúlt Magyarország besorolásához a Moody’s

A Standard and Poor’s áprilisi ítélete után most a Moody’s formált ma éjjel véleményt a magyar gazdaságról. Az elemzők várakozásának megfelelően a hitelminősítő nem nyúlt a minősítéshez, továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat.

A várakozásoknak megfelelően továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat a Moody’s, a hitelminősítő péntek esti jelentésében a stabil kilátáson sem változtatott, helyben hagyta a régi értékelését.

Illustration, financial rating agencies
Döntött a Moody’s / Fotó: Hans Lucas via AFP

A New York-i székhelyű hitelminősítő intézet legutóbb tavaly szeptemberben mondott ítéletet a magyar gazdaságról: bár a kockázatokra is felhívta a figyelmet, fenntartotta a korábbi Baa2 besorolást, stabil kilátás mellett. Mivel a Standard and Poors, amely tavaly év elején leminősítette hazánkat, áprilisban meghagyta a besorolásunkat BBB mínusz szinten, így nagy meglepetés lett volna, ha a Moody’s most másképp döntött volna.

A mostani lépéssel mindhárom nagy hitelminősítő intézetnél befektetésre ajánlott kategóriában található Magyarország.

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrumának igazgatója a Világgazdaságnak a héten arról beszélt, hogy a költségvetési helyzet és a gazdasági növekedés a Moody’s tavaly szeptemberi döntése óta rosszabbul alakult. Ugyanakkor az elmúlt egy-két hónapban a fogyasztási kereslet erősödését láthatjuk, ami az adóbevételeket is javíthatja. Az elemző szerint az is pozitívum, hogy a külső egyensúly továbbra is nagyon erős.

Magyarország 2016 óta folyamatosan a befektetésre ajánlott kategóriában van, azonban az elmúlt évek kedvező folyamatai után a járványhelyzet, majd az orosz–ukrán háború elhúzódó hatásai láthatóvá váltak idehaza is, amire a hitelminősítők is reagáltak tavaly, ugyanakkor a mai ítélettel Magyarország továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában található mindhárom cégnél.

Hogy lettek az egykor gyűlölt hitelminősítők a magyar kormány barátai?

Nagyot fordult a világ a nemzetközi hitelminősítő intézetek és a kormány körül mostanság. Akik végigkövették a 2010-es évek gazdaságpolitikai momentumait, talán még emlékezhetnek, a 2011–12-es euróválság és finanszírozási nehézségek idején a hárombetűs intézmény, az IMF után csak a Moody’s, a Fitch Ratings vagy a Standard and Poor’s neve csengett keserűbben a kormányzati kommunikációban. Mindez már a múlt, elemző magyarázza el az okokat.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.