BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezek a legolcsóbb és legdrágább budapesti kerületek most

A budapesti kerületek kétharmadában még mindig fővárosi átlag alatti árszinten kaphatók az ingatlanok, miközben hét kerületben már egymillió forint felett járnak a négyzetméterárak. A budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3 százalékkal, 914 ezer forintra emelkedett, a Duna House összeállította a legolcsóbb városrészek listáját.

Idén január és július között 60 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában, de a budapesti lakások átlagos négyzetméterára mindössze 3 százalékkal emelkedett, és elérte a 914 ezer forintot összegezte 2024 első hét hónapjának piaci folyamatait a Duna House.

legolcsóbb
Csepel a legolcsóbb kerületek egyike, de a HÉV-kapcsolat miatt kedvelt városrész / Fotó: Máthé Zoltán

A lakásvásárlásra fordított összeg idén 4 százalékkal nőtt, megközelítette a 60 millió forintot. Ennyi pénzért átlagosan 65 négyzetméteres otthont vásároltak a fővárosban a Duna House adatai szerint.

Millió felett és fővárosi átlag alatt is van kínálat

Hét budapesti kerületben már egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják az ingatlanokat.

A kerületek kétharmadában viszont, így például Soroksáron, Pesterzsébeten, Csepelen vagy éppen Budafokon, még mindig fővárosi átlag alatti árszinten kaphatók az ingatlanok.

Fővárosi viszonylatban Soroksáron kínálják a legkedvezőbb árszinten az ingatlanokat,

itt mindössze 546 ezer forint az átlag négyzetméterenként, de 20 ezer forinttal magasabb egységáron már Pesterzsébeten is megoldható az otthonteremtés. 

Ingatlanárak: Budapest a legkevésbé megfizethető uniós fővárosok között van

Egy friss felmérés szerint Budapest a legkevésbé megfizethető európai uniós fővárosok közé tartozik: tavaly év végén 11 évnyi átlagfizetésre volt szükség egy 75 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Éves szinten minden településtípuson emelkedtek a lakásárak és a bérleti díjak, ami negatívan befolyásolja a magyar lakosság fizetőképességét.

A HÉV-vel jól megközelíthető, csepeli lokációt választókat 596 ezer forint körüli négyzetméterárak várják.

Három fővárosi kerületben lehet akár 600 ezer forintos négyzetméterár alatt is lakást venni. A DH 2024-es tranzakciós adatai szerint ezekben a kerületekben az 59–66 négyzetméteres otthonokat átlagosan 35–37,3 millió forint ráfordításával lehet megszerezni.

Budán csak egy kerület van a fővárosi átlag alatt

A Duna másik oldalára evezve, a hat budai kerületből mindössze a XXII. kerületben, Budafok-Tétényben lehet fővárosi átlag alatt ingatlanhoz jutni: itt a Duna House idei értékesítési adatai alapján 733 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter. 

A terület nagyobbrészt családi házas övezet, így az átlagos ingatlanméret is nagyobb, 94 négyzetméter, az átlagos ingatlanérték pedig 68,6 millió forint. 

A második legalacsonyabb árszintű kerület azonban már átlépte a milliós lépcsőt, hiszen 

Óbuda az 1,06 millió forintos négyzetméterárral bekerült a hét legdrágább budapesti kerület közé. 

Az ingatlanvásárlásra költött összeg megközelítette a 82 millió forintot a 77 négyzetméter körüli ingatlanok körében a III. kerület ezen részén.

Négyzetméterenként a legjelentősebb kiadás a hegyvidéki, a klasszikus pesti belvárosi, vagyis az V. kerületi, valamint az újbudai ingatlanvásárlással jár. 

A három legdrágább kerületben 1,19–1,27 millió forint közötti átlagra készülhetnek az érdeklődők. 

Az otthonteremtésre fordított összeg tekintetében 123 millió forinttal a II. kerület lett a csúcstartó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.