BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghódítja a nagyvárosokat a weyba tis szaunás gyógyterápia

Egyre több etióp nagyvárosban igénylik a fiatalok a weyba tis, ősi szaunás terápiát. A kezelés alapja a weyba fa, amelynek gyógyító hatását egyelőre csak az állatokon végzett kísérletek bizonyítják, azonban a gyakorlatban alkalmazott jótékony hatásáról Etiópia kulturális minisztere is meg van győződve.

A nagyvárosokban és a fiatalok körében is egyre népszerűbb a hagyományos weyba tis szaunás terápia Etiópiában – írja a Reuters.

Terjed
Terjed egy régi szaunás gyógyterápia Etiópiában / Fotó: Shutterstock (illusztráció)

A szépségkezelés alatt a parázsló gallyakból és gyógynövényekből álló kis tűz fölött a vendég egy viszonylag nehéz, az egész testet beborító bőrköpenyben ül egy széken. Az arcára mézet visznek fel, a haját pedig vastagon bekenik vajjal. Közben az alulról felszálló illatos füst a köpeny alatt elárasztja a testet és száll felfelé a fejre is.

A kezelést használók szerint a weyba tis szaunás terápia, a fájdalmaktól kezdve a születéssel járó traumákig bármit meggyógyít.

Enyhe fájdalmam volt a combomban és a derekamban, de most megkönnyebbültem

– mondta a húszas évei végén járó Saba az Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában található Fana Weyba gyógyfürdőben és szalonban. Az üzlet tulajdonosa Fana Gebremedhin, aki több mint két évtizeddel ezelőtt szülővárosából, Rayából hozta el a hagyományos terápia receptjét, hamarosan megnyitja harmadik fürdőjét is az északi Tigray régióban.

Amikor elindítottam a vállalkozásomat, csak idősebb nők vették igénybe ezt a szolgáltatást, azonban mostanra ügyfeleink túlnyomó része modern fiatal nő

– mondta Fana. 

Több korai bizonyíték utal arra – az egereken és patkányokon végzett kísérletek alapján –, hogy a weyba fának, amely jó fűtőértékkel is rendelkezik, gyógyító ereje van.

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine folyóiratban egy tavaly megjelent tanulmány szerint, a weyba-kivonat felhasználható az immunrendszeri rendellenességeket szolgáló kezelésekre, bár a tanulmány még nem tárta fel a füstjének lehetséges előnyeit az emberek számára.

Megértjük, hogy ezzel kapcsolatban még további vizsgálatokra van szükség, de magunkon is bebizonyítottuk, hogy ez gyógyír a csípő- és az ízületi fájdalmakra, a fejfájásra és a bőrproblémákra is

– mondta Workinesh Birru, Etiópia kulturális minisztere.

Az etiópiai Mistir Desalegnnek nincs szüksége laboratóriumi bizonyítékra. Hetente legalább egyszer részt vesz a kezelésen, amikor a fővárosban van.

Nagyon jó érzés, a Weyba Tis használata után ragyog az arcom

– mondta Mistir Desalegn.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.