BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig dolgoznak az év legnagyobb szabadtéri tüzének eloltásán Magyarországon – tízmilliárdos segély a károsodott erdőkre

Negyedik napja több százan dolgoznak az idei év legnagyobb szabadtéri tűzesetének eloltásán Kenyeri és Csönge határában. Tízmilliárd forint keretösszegű helyreállítási pályázat segíti azokat, akiknek az erdőállományát tűz, aszály vagy valamilyen biológiai károsító pusztította el.

Továbbra is megfeszített erővel dolgoznak a négy napja tomboló tűz oltásán a szakemberek Kenyeri és Csönge határában. A Vaol.hu beszámolója szerint 13 órakor még rengetegen segítették a tűz oltásán dolgozókat a háttérből, ásványvíz és étel is érkezett a dolgozóknak.  

 Az anyagi kár felmérését a tűz teljes eloltása után tudják megkezdeni / Forrás: AM

A Vas vármegyei térségében csütörtökön csaptak fel a lángok a mezőgazdasági területen, ahonnan az erdőterületre is átterjedtek. Az érintett terület nagysága a jelenlegi adatok szerint eléri az ezer hektárt, amelyen belül mintegy 400 hektárnyi, döntő többségében magántulajdonú erdő károsodott eddig. 

Az idei év legnagyobb szabadtéri tűzesetének eloltásán vasárnap is közel 300-an vettek részt, köztük a helyi állami erdőket kezelő Szombathelyi Erdészeti Zrt. 30 munkatársa, akik helyismeretükkel, terepjárókkal és kézi munkával, valamint vízszállító tartályokkal egyaránt segítették az oltási munkákat. Ott van a helyszínen továbbá a Magyar Honvédség, a helyi állami erdészeti társaság, valamint önkéntesek is segítik a katasztrófavédelem munkáját.

Az anyagi kár felmérését a tűz teljes eloltása után tudják megkezdeni, de az erdők esetében akár egy évtizedig tartó helyreállítási munkákra kell számítani, jelezte az Agrárminisztérium.

A tárca közleményében bejelentette, hogy 

10 milliárd forint keretösszegű helyreállítási pályázat segíti azokat a gazdálkodókat, akiknek erdőtűz, aszály vagy valamilyen biológiai károsító pusztította el az erdőállományát.

Erről Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára vasárnap Csöngén beszélt.  

Az erdők Magyarország zöldvagyonának legfontosabb elemét jelentik, ezért megőrzésüket és helyreállításukat a Közös Agrárpolitika keretein belül a kormányzat kiemelten támogatja – fogalmazott az államtitkár. Mint mondta, 

a klímaváltozás környezeti hatásai negatívan érintik a hazai erdőállományokat, jelentős kárt okoz az aszály, és az azzal összefüggésben egyre nagyobb esetszámban és intenzívebben előforduló erdőtüzek. 

A tárca az agrártámogatások között a korábbi költségvetési ciklushoz képest háromszor akkora összegre, mintegy 310 milliárd forintra emelte az erdőkre jutó támogatásokat.

A minisztérium jelezte, hogy erdőtűz megelőzését szolgáló pályázati lehetőségeket is meghirdetnek. Ezek keretében tűzpászták és tűzivíz-tározók létesítésére, valamint az éghető biomassza mennyiségének csökkentésére nyerhetnek összesen csaknem 4 milliárd forintnyi támogatást a gazdák. 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.