BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól fogy a magyar fehérbor a nemzetközi piacon

Az idei első hét hónapban majdnem egyharmaddal több bort importált Magyarország, mint egy évvel korábban. A behozott bormennyiségnél majdnem hússzor több hazai bort értékesítenek külföldön.

Január eleje és július vége között 5 százalékkal többet kértek a borászok az általuk termelt borokért, mint az egy évvel korábbi időszakban. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 30,1 ezer forintot kaptak egy hektoliter borért, vagyis a literenkénti ár az emelkedéssel is csak 301 forint volt. Ennél nagyobb mértékben nőtt a jobb minőséget takaró oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok feldolgozói értékesítési ára. Ezek közül a fehérboroké 11 százalékkal, hektónként hozzávetőleg 29 ezer forintra, a vörös- és rozéboroké pedig 15 százalékkal, de így is csak 35,5 ezer forint per hektoliterre nőtt.

Daily Life In Canada, bor
Itthon a magyar bor piaci pozíciója egyelőre nagyon jó / Fotó: NurPhoto via AFP

Az exportált, földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott magyar borok értékesítési ára is csaknem 5 százalékkal, mintegy 30 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2024 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Itt viszont a magasabb minőségű borok értékesítési árában csak az átlag alatti emelést lehetett elfogadtatni a vevőkkel, illetve a fogyasztáscsökkenéstől sújtott vörösborok ára alacsonyabb lett. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok értékesítési ára ugyanis 4 százalékkal (26,4 ezer forint per hektoliterre) emelkedett, míg az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott vörös- és rozéborok 3 százalékkal alacsonyabb áron, hektoliterenként 25,2 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon.

Belföldön az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül 

a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára közel 2 százalékkal, 150,5 ezer forint per hektoliterre nőtt az első hét hónapban, míg ugyanebben az eredetvédelmi kategóriában a vörös- és rozéborok közül az egri borok belföldi értékesítési átlagára csaknem 4 százalékkal, hektoliterenként 59,2 ezer forintra emelkedett.

Az egy évvel korábbi első héthavi időszak átlagárához képest csökkent a tokaji fehérborok exportára: hozzávetőleg 1 százalékkal, 83 ezer forint per hektoliterre. A szintén oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok értékesítési ára pedig 5 százalékkal, 68,4 ezer forintra emelkedett hektoliterenként.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország gyöngyözőbor és pezsgő nélkül mért bor-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt 2024 első fél évében, mennyiségben 26 százalékkal, értékben csaknem 20 százalékkal nőtt 2023 első fél évéhez képest. Mintegy 27 százalékkal nőtt, és 648,4 ezer hektoliterre emelkedett a kiszállított bor mennyisége, míg értékben ennél szerényebb, majdnem 21 százalékos volt a növekedés. Ezzel 23,6 milliárd forintra nőtt a borértékesítés külpiacokról származó bevétele.

Az exportált mennyiség 73 százalékát a lédig borok tették ki, melyek exportja majdem 25 százalékkal, 473,5 ezer hektoliterre nőtt az első fél évben. A palackos borok kiszállítása 32 százalékkal, 174,9 ezer hektoliterre, míg értéke 7 százalékkal, 11 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 81 százalékát tették ki a megfigyelt periódusban.

A magyar borimport 32,5 ezer hektoliterre nőtt az idei első hat hónapban, és 31 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. 

A borászok számára jó pozíciót jelent, hogy a magyar fogyasztók döntő hányadban ragaszkodnak a hazai borokhoz, de bővül az a réteg, amelyik a külföldi borokat is keresi. A behozott borok szinte teljes egészében palackos kiszerelésűek voltak. A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke hozzávetőleg 27 százalékkal, 2,6 milliárd forintra emelkedett.

Szüret az aszály és a korai érés árnyékában: idén is kevés bor készül
A szőlő mennyiségének ártott a forróság, így az előzetes becslések szerint idén sem éri el a közepes mennyiséget sem a 2024-es évjárat. A szüret eddigi része extrém módon korai és különösen nehéz volt a forróságban, a minőség viszont jó lehet.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.