BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Épphogy elkezdődött a tanév, máris itt az őszi érettségi – ezek a legfontosabb tudnivalók az első félévre

A héten elindult a 2024–25-ös tanév. Számos fontos időpontra kell figyelniük az iskolásoknak és a szülőknek attól függően, hogy a diák általános vagy középiskolába jár, és hányadik évfolyamon tanul. Mutatjuk az első félév fontosabb időpontjait.

Szeptember 2-án, hétfőn megkezdődött és 2025. január 17-ig tart a 2024–2025-ös tanév első féléve. Az iskolásoknak és szüleiknek számos fontos időpontot kell észben tartaniuk ebben az időszakban attól függően, hogy a diák általános vagy középiskolába jár, és hányadik évfolyamon tanul ebben a tanévben.

tanév
Az új tanév első félévében is sok fontos időpontra kell figyelni kicsiknek és nagyoknak egyaránt / Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Máris itt az őszi érettségi

A 2024–2025-ös tanévben az őszi írásbeli érettségi vizsgákat október 11. és október 25. között szervezik meg, amelyre szeptember 5-én már lezárult a jelentkezés. Az őszi érettségi vizsgák időpontjai főként azoknak fontosak, akik rendes, javító, szintemelő vagy előrehozott érettségi vizsgát tennének. Nekik jó tudni, hogy 

az írásbeli vizsgákat október 11–25. között tartják. Az emelt szintű szóbeli vizsgák november 7. és 11. között, a középszintű szóbeli vizsgák november 18. és 22. között lesznek.

Jó tudni, hogy a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzése ingyenes, utána azonban már komoly összeget kell fizetni tárgyanként. Abban az esetben, ha már nem rendelkezik valaki hallgatói jogviszonnyal, az érettségi vizsgára való érvényes jelentkezés egyik feltétele a vizsgadíj befizetése és az erről szóló igazolás bemutatása. A további tudnivalókról korábban itt írtunk.

Fontos határidő zárul le a középiskolásoknak

Mutatjuk, kiknek is szól az őszi vizsga, hogyan készülhetnek, milyen módon jelentkezhetnek rá, és melyik középiskolákban érettségizhetnek majd.

A tanév legkedveltebb szakaszai: őszi és téli szünet

Az őszi szünet a köznevelésben és a szakképzésben tanulók számára egyaránt október 26-tól november 3-ig tart. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 25., a szünet utáni első tanítási nap pedig november 4. lesz.

A téli szünet az idei tanévben december 21-én kezdődik és 2025. január 5-én ér véget. A téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 20-án, a szünet utáni első tanítási nap 2025. január 6-án lesz.

Fontos fordulópont: középiskolai felvételi

Fontos tanév elé néznek azok a diákok, akik nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba vagy kilencedik osztályba készülnek. A középfokú iskolák és kollégiumok október 20-án hozzák nyilvánosságra a honlapjukon a felvételi tájékoztatóikat, az általános iskolák pedig október 31-ig tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi eljárás rendjéről.

A központi felvételi vizsgát szervező intézmények jegyzékét az Oktatási Hivatal november 15-én teszi közzé, a vizsgára pedig december 2-ig kell jelentkezniük azoknak a felvételizőknek, akik olyan középiskolába készülnek, ahol megkövetelik ennek megírását. 

Fontos kiemelni, hogy a központi felvételire való jelentkezés nem váltja ki a középiskolai jelentkezést. A központi felvételi vizsga 2024. január 18-án 10 órakor lesz. Akik ezen valamilyen nyomós ok miatt nem tudnak részt venni, január 28-án 14 órától vizsgázhatnak a pótnapon.

Az első félévet lezáró legfontosabb esemény a félévi bizonyítvány kiosztása: az iskolák 2025. január 24-ig értesítik a tanulókat, kiskorú esetén pedig a szülőket a első félév tanulmányi eredményeiről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.