BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Október közepétől lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre, mutatjuk, kinek érdemes

Az idén felvételizők közül lehetnek olyanok, akiket nem vettek fel egyik megjelölt szakra sem. Számukra jó hír, hogy keresztféléves eljárásban felvételt nyerve akár már februárban elkezdhetik tanulmányaikat. A 2024-es keresztféléves felvételin 5813-an jelentkeztek, akik közül 4804-en kerültek be valamelyik egyetemre.

Októberben indul a jelentkezés a keresztféléves felvételire. Ez örömteli hír azoknak, akik idén nem jutottak be a felsőoktatásba, de nem szeretnének egy teljes évet várni arra, hogy újra megpróbálják a jelentkezést. Akit ugyanis felvesznek a keresztféléves képzésben induló szakok valamelyikére, már februárban elkezdheti az egyetemet.

University,Students,keresztfélév
Ha indul olyan keresztféléves képzés, amelyet korábban megjelölt a felvételiző, érdemes jelentkeznie, mivel így fél évet nyerhet / Fotó: Shutterstock

Mit lehet tudni a keresztféléves képzésről?

A magyar felsőoktatási intézmények diplomát adó képzéseire az év két meghatározott időszakában lehet jelentkezni: a keresztféléves eljárásban a februárban induló, az általános eljárásban pedig a szeptemberben induló képzésekre lehet felvételizni. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a keresztféléves felvételi idén is október közepén kezdődik, és egészen november 15-ig adható majd le rá a jelentkezés.

– tájékoztatott a Felvi.hu.

Az általános felvételi eljáráshoz hasonlóan ebben az esetben is legfeljebb hat helyre adhatók le a jelentkezések. A ponthatárokat 2025 januárjának második felében hirdetik majd ki. A felvételt nyert hallgatók februárban kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat. 

Kik jelentkezhetnek, és mire figyeljünk?

Fontos azonban tudni, hogy a keresztféléves felvételi eljárásban nem minden egyetem, és nem minden szakon hirdet meg képzést, ezért érdemes több opciót is kinézni arra az esetre, ha a kiválasztott szakot nem indítanák el februárban.

Míg a pótfelvételire az jelentkezhetett, aki egyáltalán nem felvételizett az idei általános eljárásban, vagy pedig jelentkezett, ám végül egyetlen szakra sem jutott be, a keresztféléves képzésre azoknak érdemes beadniuk a jelentkezést, akik például csak a második, harmadik vagy a sokadik helyre kerültek volna be, de közben meggondolták magukat, és nem akartak beiratkozni. Fontos tudni azonban, hogy keresztfélévre csak azok jelentkezhetnek, akik idén nem pótfelvételiztek.

Idén is több ezren kezdték meg tanulmányaikat februárban

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a 2024-es keresztféléves felvételin 5813-an jelentkeztek, közel ezerrel többen, mint 2023-ban. A jelentkezők közül 4804-en kerültek be valamelyik magyar egyetemre: 3780-an mesterképzésre, 947-en alapképzésre, 77-en pedig valamilyen felsőoktatási szakképzésre. A legtöbb új diák 

  • a Budapesti Műszaki Egyetemen,
  • az Eötvös Loránd Tudományegyetemen,
  • a Budapesti Metropolitan Egyetemen,
  • a Debreceni Egyetemen és a
  • Kodolányi János Egyetemen

kezdhet februárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.