BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy Márton: az Airbnb lakhatási és nem turisztikai kérdés - hamarosan dönt e kérdésben is a kormány

A kormány az Airbnb-szabályozás kérdésében a Fidesz budapesti elnöke, Szentkirályi Alexandra javaslatára vár, aki már korábban bejelentette, hogy a terézvárosi eredményhez hasonlót szorgalmaz országosan is. Erről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt a magyar turizmus évértékelő sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

Az Airbnb kérdésköre lakhatási és nem turisztikai kérdéskör, ezért ennek megfelelően közelítünk hozzá – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a magyar turizmus nyári  rekorderedményeiről tartott sajtótájékoztatón.

Airbnb-szabályozás
Napokon belül tárgyalhat a kormány az Airbnb-szabályozásról /Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Szentkirályi Alexandrával értenek egyet az Airbnb-kérdéskörben, aki javaslatot fog a kormánynak előterjeszteni, hogy Budapesten milyen szabályozás legyen országosan.

A mérvadónak tekintett terézvárosi eredmény ismert, Terézváros betiltja, azaz nulla napban határozza meg 2026 január elsejétől az Airbnb célú szálláskiadást – hangsúlyozta a miniszter.

Újságírói kérdésekre válaszolva Nagy Márton leszögezte:

  • a kormány Szentkirályi Alexandra javaslatára vár, egyeztetni fog vele,
  • az biztos, hogy el fogunk mozdulni a jelenlegi állapottól.

A kormány már a terézvárosi polgármester kezdeményezése előtt gondolkodott az Airbnb szabályozásán, kifejezetten a lakhatási kérdések miatt. Járt is egy javaslat az Airbnb szigorításáról a kormány előtt az új kérelmek elbírálása és üzemeltetés szabályozása tárgyában.

Kitiltják az Airbnb-t Terézvárosban – itt vannak a részletek

Az Airbnb kitiltására szavazott a VI. kerületiek többsége, így Terézvárosban nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát.

Amikor elindult a terézvárosi kezdeményezés, azt mondta a kormány, hogy megvárja az eredményét, és nemcsak Budapestre, hanem az egész országra akarnak szabályozást.

Ha az emberek akarata az, hogy szigorúbb legyen a szabályozás, azt figyelembe kell venni – utalt a hétvégén zárult terézvárosi Airbnb-népszavazásra a miniszter. A szavazáson csaknem 54 százalékos többség voksolt a betiltásra, a jogosultak 20 százalékos részvételi aránya amellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.