BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP számokban - Itt a gyorsjelenés

Az OTP Bankcsoport 2008 első három hónapjában 55,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el csütörtökön közzétett gyorsjelentése szerint, ami 9,5 százalékos éves és 7,2 százalékos negyedéves eredményjavulást jelez, és meghaladja az elemzői várakozásokat.

A nyitott FX-pozíció (devizaügylet), továbbá a kapott osztalék és végleges pénzeszköz átadás hatását kiszűrve a bankcsoport konszolidált adózott profitja 56,3 milliárd forint, ami a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, nem auditált, konszolidált jelentés szerint 16,5 százalékkal magasabb a tavalyi első negyedévinél. A bankcsoporton belül a nyitott FX-pozíció 1,79 milliárd forintos negatív hatását figyelmen kívül hagyva a külföldi leánybankok eredményhez való hozzájárulása tovább nőtt, immár meghaladja a 30 százalékot. Részesedésük a teljes hitelportfolión belül 45, a betéteken belül pedig 38 százalék volt.

A konszolidált mérlegfőösszeg az elmúlt 12 hónapban 21 százalékkal bővült és március végén meghaladta a 9.053 milliárd forintot. A bankcsoport saját tőkéje éves szinten 16 százalékkal, 919 milliárd forintra emelkedett. Az OTP részvények könyv szerinti értéke március végén 3.281 forint volt, egy év alatt 452 forinttal nőtt. Az eredmény összetevői közül a jelentés kiemeli a nettó kamatbevétel 12,6, illetve a nettó díj- és jutalékbevétel 12,2 százalékos növekedését. A kedvező számok a jelentős állományi dinamikának köszönhetőek: éves szinten a bruttó hitelek 31,4, a betétek 22,7 százalékkal bővültek.

A portfolió minősége a növekedés mellett stabilan jó, a problémás hitelek részaránya az első negyedévben változatlanul 4,2 százalék volt, fedezettségük 62,9 százalékra nőtt. A bankcsoport konszolidált kamatmarzsa az egy évvel korábbi 5,56-ról 5,15 százalékra csökkent. A stratégiai nyitott pozíción elszenvedett veszteség az előző negyedévi 1,2 milliárddal szemben 1,8 milliárd forint volt. A működési költségek 4,3 százalékkal, ezen belül a személyi kiadások 0,5 százalékkal csökkentek. A konszolidált jövedelmezőségi mutatók javultak: az eszközarányos nyereség (ROA) 2,6 százalék, gyakorlatilag változatlan maradt, a tőkearányos nyereség (ROE) 24,9 százalék, 1,3 százalékkal jobb, mint az előző negyedévben.

A kiadás/bevétel mutató a december végi 53,6 százalékról 52,2 százalékra javult, éves szinten stagnált. Az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 214 forint (éves szinten +22 forint). Az alapbanki tevékenység – az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank és az OTP Lakástakarékpénztár, immár az OTP Faktoringgal kiegészítve – rendkívül kedvező hiteldinamikát ért el, különösen a lakossági hitelezés volt eredményes, amely éves szinten 18,6 százalékkal bővült. A magyar csoporttagok közül a Garancia Biztosító tevékenységét nem befolyásolta a Groupama általi felvásárlás bejelentése, díjbevételei éves szinten több mint 30 százalékkal nőttek. Az alapkezelő a tervnek megfelelő eredményt ért el, a Merkantil Csoport eredménye ugyanakkor a magasabb kockázati költségek és gyengébb hitelkihelyezés miatt némileg elmaradt célkitűzéseitől. Az OTP Csoport belföldi piaci pozíciói változatosan alakultak.

A mérlegfőösszeg tekintetében a csoport részaránya minimálisan, 0,1 százalékkal nőtt. A 25,5 százalékos betéti részarány 1,8 százalékos éves és 1,4 százalékos negyedéves javulást tükröz. Folytatódott a lakáspiaci részarány eróziója (éves szinten 5,5 százalékos csökkenés), ugyanakkor a fogyasztási hiteleknél s ezen belül a devizaalapú hiteleknél egyaránt javult a pozíció (0,8, illetve 2,3 százalékkal). A külföldi csoporttagok közül a bulgáriai DSK Csoport közel 50 százalékos éves hiteldinamikáját, sikeres betétgyűjtését (+29,2 százalék) és 7,6 milliárd forintos adózott eredményét (+44,5 százalék) emeli ki a jelentés.

Az ukrán leánybank hitelezése szintén kiemelkedő volt (+53,3 százalék), csakúgy mint a betétnövekedés (+27 százalék), az adózott eredmény azonban stagnált, döntően a menedzsment által vállalt jelentős, 1,34 milliárd forintos kockázati tartalékképzés eredőjeként. Az orosz leánybanknál a hitelállomány több mint 40 százalékkal bővült, a betétek viszont stagnáltak. A kisebb csoporttagok közül a román leánybank, az OBR teljesítményére hívja fel a figyelmet a jelentés: a bank első negyedéves 70 millió forintos negatív egyenlege az erős költséggazdálkodás eredményeként lényegesen jobb a tervezettnél a hitelek és a betétek egyaránt 90 százalék feletti bővülése mellett. Elégedett az anyabank a montenegrói CKB csoportszinten legmagasabb hitel- és betétdinamikájával (+91,4, iletve 66,8 százalék), adózott nyereségének 27,6 százalékos bővülésével, továbbá a horvát leánybank 36 százalékos profitnövekedésével és élénk hitelezési aktivitásával (éves szinten +27 százalék).

A jelentés szerint biztató a szlovák OBS adózott eredményének több mint 40 százalékos bővülése, illetve az élénk hitelezési és betétgyűjtési tevékenység (éves szinten 28,7, illetve 24,9 százalék). Szerbiában a hitelezés elsősorban a vállalati kihelyezések növekedésének köszönhetően nőtt (+48,8 százalék), a 2,3 milliárd forintos eredmény több egyszeri tételnek köszönhető. A bankcsoport hálózata az év első három hónapjában mérsékelten bővült: Ukrajnában 9, Oroszországban pedig 10 új fiók nyílt.

A rosztovi bank (DNB) megvásárlása további 46 új fiókkal bővíti a bank meglévő oroszországi hálózatát (az akvizíció pénzügyi zárása május 6-án volt, a vételár 41 millió USD). A menedzsment ezúttal is megerősítette, hogy az OTP eszközportfoliójában nincs olyan strukturált termék, amely a jövőben bármilyen negatív eredménykihatással járna. Az OTP papírjai a BÉT A kategóriájában forognak, a szerdai kereskedést 7.615 forinton zárták. Az elmúlt 52 hét során a részvény legalacsonyabb árfolyama 6.205 forint, a legmagasabb 10.970 forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.