BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszelben tárgyal a MGYOSZ vezetése

Mától a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöki delegációja (Futó Péter elnök, Vadász Péter társelnök és Wimmer István főtitkár) kétnapos hivatalos programon vesz részt Brüsszelben.

Ennek legrangosabb és a magyar gazdaság szempontjából nagy jelentőségű eseménye a találkozó a BusinessEurope elnökével, Ernest Antoine de Seilliére-rel és a szervezet főtitkárával, Philippe de Buckkel.

Az 1958-ban alakult BusinessEurope Európa egyik legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezete. 39 nemzeti ipari munkaadói szövetséget tömörít, és egy úgynevezett Advisory Group keretében 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja.

A BusinessEurope 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az Unióban. Az MGYOSZ – egyedüliként Magyarországról - 2005 óta tagja a szervezetnek, és több éve képviseletet működtet Brüsszelben, ám eddig ilyen magas szintű találkozóra nem került sor.

A tárgyalásokon szó lesz a magyar vállalatok szerepéről az EU-ban, az MGYOSZ és a BusinessEurope szorosabb együttműködéséről. Napirendre kerül az Európai Bizottság energiacsomagjának a véleményezése (megújuló energiák, energiapiac liberalizációja, emisszió-kereskedelmi rendszer, energiaintenzív iparágak kezelése, klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi vállalások), az adópolitika (közös konszolidált adóalap bevezetése, áfa / HEA direktiva felülvizsgálata, energiaadózási irányelv felülvizsgálata, fenntartható termékpolitika adózási vetületei), a szociálpolitika (lisszaboni stratégia, EU szociális partnerek munkaerő-piaci elemzése), az EU költségvetési revíziója.

Futó Péter a találkozó előtt így foglalta össze annak célját: „Az MGYOSZ nemrégiben megújult elnöksége stratégiai céljának tekinti a magyar gazdaság érdekeinek képviseletét külföldön. Mivel a magyar vállalatok jelentős része az uniós piacra exportál, vagy leányvállalatok, akvizíciók révén jelen van más uniós országok piacain, az MGYOSZ feladata is „nemzetköziesedik”, hiszen már nemcsak Magyarországon, hanem Brüsszelben is aktívabban képviselni kell a magyar érdekeket. Ez a találkozó az új stratégia egyik első, és kiemelten fontos lépése.”

Az MGYOSZ küldöttségét fogadja Robák Ferenc, a Magyar Köztársaság belgiumi nagykövete, Kiss Tibor rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, és Vargha Ágnes, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, emellett a szövetség tájékozódó jellegű tárgyalásokat kezdeményez több európai uniós parlamenti képviselővel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.