BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszerűbb, gyorsabb kkv-hitelbírálat

Megújult a bankok munkáját megkönnyítő Előzetes Információ Kérés (EIK) nevű szoftver. A program már nemcsak arra válaszol a garancia-kérelmet előkészítő bankárnak, hogy a hitelt kérő vállalkozás részéről felmerül-e valamilyen kizáró ok, hanem arra is, hogy a kívánt összegű kezesség vállalható-e az adott cég hitelére.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a kereskedelmi bankok igényeire alapozva új funkciókkal látta el 2003 óta működő szoftverét. Az EIK korábban arra a kérdésre adott választ, hogy a Garantiqa kezességvállalása - meghatározott szempontok alapján - elvileg lehetséges-e egy adott cég ügyletéhez kapcsolódóan.

Tehát azt vizsgálta, hogy nem áll-e fenn valamilyen kizáró ok, ami miatt eleve lehetetlen a vállalkozás hiteléhez készfizető kezességet adni. Király Zsolt, a társaság marketing igazgatója elmondta, hogy a megújult információs rendszer a korábbinál sokkal jobban szolgálja ennek a célnak az elérését, mert lényegesen komplexebb vizsgálatra alkalmas.



Az eddigieken túl választ ad arra a kérdésre is, hogy az adott vállalkozás megfelel-e a Garantiqa ügyfélminősítési minimum feltételeinek, illetve mekkora a társaság által vállalható garancialimit. A rendszer segítségével a hitelügyintéző a bankban, saját számítógépén pár perc alatt lefolytathatja az előzetes kockázatelemzést, és megismerheti a Garantiqa válaszát. Néhány perc alatt elkészülhet az előzetes kockázatelemzés.

A korszerűsített szoftver teljes körűen elsősorban a gyorshitelekhez kapcsolódó, egyszerűsített bírálatú termékeknél lesz használható: ezekben az esetekben tudja a legtöbb feltételt vizsgálni. Az új rendszer alkalmazása jelentősen megkönnyíti és egyszerűsíti a bankok és a Garantiqa közötti együttműködést, lerövidíti az egyes kezességvállalási kérelmek, és így a hitelnyújtás átfutási idejét - fejtette ki Király Zsolt. Az új EIK-t idén május tizenötödikéig tesztelhetik a jelenlegi felhasználók. Eddig az időpontig a régi és az új program párhuzamosan használható. Május tizenötödike után már élesben működik a megújult szoftver, amelyet a Garantiqa valamennyi partnere számára elérhetővé tesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.