BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kartellgyanú a malmokon

Nyolc malomipari vállalkozásnál tartott rajtaütésszerű helyszíni szemlét a Gazdasági Versenyhivatal, mert alapos gyanúja szerint a cégek kartelleztek. A GVH az eljárást utóbb három másik cégre is kiterjesztette. A hivatal információi szerint a vállalkozások 2004-től napjainkig több alkalommal különböző helyszíneken tárgyaltak, és megállapodtak a magyarországi lisztpiac felosztásáról. Egyeztettek továbbá bizonyos gabonaipari termékek minimálárairól és tervezett áremeléseik mértékéről, időpontjáról. A malmok magatartása feltehetően kiterjedt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által 2007–2008-ban az élelmiszerek beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokra is.

A rendelkezésre álló adatok szerint tárgyalásokat folytattak egy közös pénzügyi alap létrehozásáról is, amely a külföldi (többek között EU-tagállami) gyártók pénzügyi kompenzációját szolgálta volna, azoknak a magyar piactól való távoltartása érdekében. E tárgyalások alkalmasak lehettek arra, hogy a kartellben részt vevőknek stabilizálja azok magyarországi piaci részesedését és egyben gátolja az új szereplők piacra lépését. A vállalkozások magatartása ezért az EU-s versenytársak kikapcsolásával vagy az ezzel való fenyegetéssel hatást gyakorolhat az unión belül folyó versenyre is.

Nevük elhallgatását kérő malomipari szakértők nem tartják jogosnak a GVH-vizsgálatot és a kartellezésre vonatkozó feltételezéseket. Felhívják a figyelmet arra, hogy a hivatal 2004–2005-ben már lefolytatott egy hasonló eljárást, amelyben néhány cég enyhe büntetést kapott. Az iparág – állítják szakértők – okult az akkori eseményekből és azóta sem hozott létre olyan egyeztetési fórumot, amely kartell gyanúját vethetné fel. Egyes vélemények szerint a GVH-vizsgálatnak az 50-60 százalékos tavalyi lisztárnövekedés adhatott alapot, de – állapítják meg ágazati illetékesek – a drágulás hátterében nem a piaci manipuláció, hanem a százszázalékos gabonaár-emelkedés áll. Januártól a malmok újabb árnövelést nem hajtottak végre, így nem tudták áthárítani a munkabér- és az energiadrágulás miatti többletköltségeket sem – teszik hozzá. VG

Gyanúsított cégek

Abo Holding Zrt.

Cerbona Zrt.

Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.

Gyermely Zrt.

Hajdúsági Gabonaipari Zrt.

Hefele Kft.

Júlia-Malom Kft.

Szatmári Malom Kft.

Diamant International Malom Kft.

Pannonmill Zrt.

Sikér Malomipari Kft.

Cerbona Zrt.

Első Pesti Malom- és Sütőipari Zrt.

Gyermely Zrt.

Hajdúsági Gabonaipari Zrt.

Hefele Kft.

Júlia-Malom Kft.

Szatmári Malom Kft.

Diamant International Malom Kft.

Pannonmill Zrt.

Sikér Malomipari Kft.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.