BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: nyolc-három-egy

A monetáris tanács május 26-i ülésén az alapkamat 25 bázispontos emelését a testület nyolc tagja támogatta, hárman a szinten tartásra, egy tag 25 bázispontos csökkentésre szavazott – derül ki a jegyzőkönyvből. A tanács 8,5 százalékra emelte az alapkamatot. A testület egységes volt abban, a kiindulópont a májusi inflációs prognózis, változatlan monetáris kondíciók mellett 2010-ig a célérték fölött lehet az infláció. A globális inflációs nyomás növekedése miatt a jegybanki inflációs cél horgonyszerepének erősítése kitüntetett monetáris politikai feladat. Az alapkamat emelései a monetáris kondíciók szigorodását jelenti, de a lépések dezinflációs hatásának a kibontakozásához hosszabb időszakra van szükség.

Többek szerint rövid távon a jegybanki szigorításnak lehetnek reálgazdasági áldozatai, mások úgy vélik, ezt ellensúlyozzák az alacsony inflációs szinthez köthető pozitív jóléti hatások. A hitelesség javulása mellett az árstabilitás fenntartásának reálgazdasági költségei is kisebbek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.