BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feszült pillanatok az erősödő forint piacán

A gazdasági fellendülés reményében javuló befektetői hangulat erősíti a részvényindexeket és a feltörekvő piaci devizákat, köztük a forintot is: az eurót szerdán délelőtt 269,97 forinton jegyezték, szemben az előző délutáni 271,76 forint után.

A dollárt délelőtt fél tízkor 183,52 forinton jegyezték 1,4696 dolláros euró árfolyam mellett a kedd délutáni 186,38 forint és 1,4577 euró/dollár után.

A forint és térségbeli deviza társainak árfolyam-tendenciáját alapvetően a javuló befektetői hangulat határozza meg.

A forint gyengülése és erősödése az elmúlt napokban is a zloty mozgását követte, a kereskedők megfigyelése szerint a zlotyval szemben kissé erősödő forint árfolyammal, ami a forint kamatprémiumának köszönhető.

A javuló nemzetközi befektetői hangulat elsősorban az amerikai gazdasági fellendülés jeleinek köszönhető, ami segíti felszabadítani és a kockázatosabb eszközök felé irányítani a dollárban elhelyezett befektetéseket. Most mindenki a dollárra figyel - mutattak rá.

A forint esetében is inkább a dollárbefektetések határozzák meg az árfolyam alakulás irányát, mint az euró befektetések, mert az előbbiek esetében lényegesen nagyobb összegekről van szó. A forint erősödése szempontjából bizalomra ad okot, hogy augusztus közepén, szeptember elején nem sikerült áttörni a 195 forintos dollár árfolyam küszöböt.

A következő tájékozódási pont a 183 forintos ellenállási küszöbnél lesz, amelynél alapvető következtetéseket lehet majd levonni az árfolyam alakulás további irányára.

A forint euró árfolyamát nagyrészt az euró/dollár keresztárfolyam alakulása szabja meg.

Ennek függvényében az euró/forint árfolyam nagy valószínűséggel áttolódhat a már huzamosabb ideje tartott 265-275 forintos sáv alsó felébe.

Az elkövetkező napokra azonban a 270 forintos euró árfolyam körüli mozgás valószínűsíthető 1-2 forint széles tartományban. A 270 forintos határ, így a 273-274 fölé közelítő korrekcióra szinte biztosan sor fog kerülni, akár már a szerdai amerikai nyitáskor is. A svájci frank jegyzése 177,69 forint 179,22 forint után, 100 japán jent pedig 203,70 forinton jegyeztek 204,40 forinttal szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.