BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó nap a forintnak, felkapaszkodtak a régiós pénzek

A kelet-közép európai fizetőeszközök kedden meredek erősödésbe kezdtek az euróval szemben, amely szintén egy éves csúcsra jutott a dollár ellenében (1,464-es szinten mozog a jegyzése, ahol utoljára tavaly szeptember 26-án járt).

A hazai fizetőeszköz 272,83-as szintre került a közös pénzzel szemben, míg a dollár ára 186,70 forinton mozgott, a svájci franké viszont 179,9 forintra esett.

A lengyel zloty és a cseh korona is követi a forint pályáját: előbbi 4,165-re kapaszkodott a korábbi 4,19-ről, utóbbi 25,41-es szinten mozgott a korábbi 25,54-ről az euró ellenében.

A vártnál jobb augusztusi inflációs adat nyomán az elemzők egyre meredekebb kamatesést prognosztizálnak az év hátralévő részében Magyarországon.

Kedden a Goldman Sachs módosította előrejelzését, e szerint a következő három hónapban 6,5 százalékra, fél éves távlatban 6 százalékra, egy év múlva pedig 5,5 százalékra süllyedhet az irányadó ráta hazánkban (korábban 8, valamint7,5 és 7 százalékos prognózist tett a nemzetközi hitelintézet).

„A központi banknak most kevésbé kell törődnie az inflációs félelmekkel vagy akár a pénzügyi stabilitással a május-júniushoz képest, úgyhogy a bank félreteheti korábbi hezitáló politikáját és megkezdheti a gazdasági növekedés támogatását.” – véli Anna Zadornova, a Goldman elemzője. Hozzátéve, hogy az Magyar Nemzeti Bankkal folytatott megbeszéléseik során arra jutottak a Goldman szakértői, hogy a jegybank elégedett a jelenlegi 272 forint körüli árfolyamszinttel.

A Goldman szerint a hazai infláció felpörgése 6 százalék alatt fog tetőzni az idén (korábban 6,5 százalékot jósoltak). A bankház prognózisa szerint a következő három hónapban 260 forintra szállhat az euró ára, hat havi távlatban 275 forintos szint a reális, míg egy év múlva 280 forintba kerül majd a közös pénz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.