BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kőolajár: hét hónapos trendet tört meg

Az amerikai könnyűolaj (WTI) árfolyama csütörtökön, 4,5 százalékot csökkent 65,89 dollárra hordónként, amit pénteken is tartott, bár némileg visszakorrigált 66 dollár fölé, de ezzel – így is - az energiahordozó összvesztesége 8 százalékra rúgott a héten.

 Az északi tengeri brent ára 64,8 dollárig süllyedt. A nyersolaj jegyzés így egy hét hónapos emelkedő trendet tört meg és mivel a 67 dolláros alsó sávhatár alá nézett be, további esés várható – hívják fel a figyelmet a technikai fordulatra szakértők.

„A jegyzés a 67 és 73 dollár közötti sávban mozgott február óta, mivel innen tört most ki, nem lepődnék meg további esésen – mondja Andy Sommer, az Elektrizitaets Gesellschaft svájci szakértője. A Newedge Group elemzői szerint, ha a jegyzés benézne a 65 dolláros szint alá, akkor a következő technikai ellenállása a 60 dolláron lenne. A technikai süllyedés mellett fundamentumok is nyomás alatt tartják az árat, 26 éves rekord szintre nőtt az amerikai kőolajtartalék állomány, ami a recesszió elhúzódására enged következtetni.

Hosszútávon viszont továbbra is a kereslet kedvező alakulása szabja meg a mozgást, ami kedvez a kőolajnak, a Goldman Sachs közel 2 százalékkal, másfél millió hordóval megemelte a jövő évi napi átlagos kereslet prognózisát, a növekedés felfutására számítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.