BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendesen csúszik a forint - Negatív hírek áradata

A hazai deviza árfolyama 275 forintos szint közelébe gyengült hétfő délelőtt az euróval szemben.

 Nemzetközi és hazai hírekre is gyengült a forint a bankközi devizapiacon: a lengyel zloty hét hetes szintre csúszott, ez magával rántja a térség devizáinak mozgását, miközben itthon fokozódik a kamatcsökkentési várakozás.

Ez sem tesz jót az árfolyamnak. Az euró ára 274,94 forintig emelkedett a bankközi piacon, míg a dollárért 189,24 forintot, a svájci frankért 181,78 forintot kértek. Az augusztusi inflációs adat lehetővé teszi egy legalább 50 bázispontos vágást a szeptember 28-án esedékes kamatdöntő ülésen – véli az a 7 közgazdász, akiket a Bloomberg hírügynökség kérdezett meg. A vártnál alacsonyabb inflációs adat további muníciót ad a kamatvágásra – nyilatkozta a hírügynökségnek Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője. Nemzetközi hírek miatt is gyengülnek a térség fizetőeszközei.

Kína intézkedéseket helyezett kilátásba az „amerikai import dömpinggel szemben”, befektetők attól félnek, hogy a két gazdaság protekcionista védővámokat emelhet. Emiatt eladói hullám kezdődött a hét elején a kockázatosabb piacokon, Ázsiában, és a feltörekvő Kelet- Közép Európában. „Negatív hírek áradatát kaptuk ma – mondja Andrzej Krzeminski, a varsói Bank BPH SA elemzője. A külföldi befektetők egyre inkább eladják eszközeinket. A lengyel zloty hét heti szintre gyengült az euróval szemben: 4,2478-ra. A cseh koronát is érintette az eladói hullám: árfolyama 25,56-osz szinten kezdte a hétfői kereskedést. A Bloombergen vezetett 25 feltörekvő piaci deviza közül a lengyel zloty teljesít ma a leggyengébben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.