BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rettegnek az önkormányzatok a forráselvonástól

Heves megye - Ha összehúzott nadrágszíjjal is, de túlélték a válságos esztendő első felét az önkormányzatok. Nagyon tartanak azonban a következő évtől, a beígért forráselvonástól.

Eger a legutóbbi, augusztus végi közgyűlésén tárgyalt a város idei első féléves gazdálkodásáról. Az erről szóló beszámoló kapcsán Habis László polgármester kifejtette: enyhe bevételi többlettel zárhattak, a 8,9 milliárdos bevétellel 8,5 milliárd kiadás áll szemben, úgy, hogy közben Eger körülbelül 900 millió forint hitelt is törlesztett - írja a HEOL.

Füzesabonyban szintén a napokban került a képviselő-testület elé a költségvetés ügye. Laminé Antal Éva polgármester érdeklődésünkre elmondta: a büdzsé teljesítése időarányos, ám nagyon sokat dolgoztak azon, hogy a működési költségeket a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák le. A bevételi oldalon 2,675 milliárd forinttal számoltak, a kiadásin valamivel többel, 105 millió forint forráshiányt terveztek, amit működési hitel felvételével pótolnak.

Gyöngyösön várhatóan 200 millió forinttal kevesebb iparűzési adóra számíthat a bevételi oldalon idén az önkormányzat – árulta el dr. Végh Attila alpolgármester. A pontos mértéket nagyjából szeptember közepére állapíthatják meg, s a decemberben esedékes második befizetési határidő alkalmával is változhat a helyzet. Emlékeztetett: ahol tudott spórolni a város, ott már léptek, a nyár elején több kiadást is visszafogtak. A jövő évi költségvetésre egyelőre még koncepciót is nehéz gyártani – jegyezte meg dr. Végh Attila.

Lőrinciben szinte minden fejlesztésről le kellett mondani idén, noha a korábbi években százmilliókat fordíthattak a településre – mondta Víg Zoltán polgármester. Szerinte tarthatatlan, hogy az önkormányzatok nyakába varrják a feladatokat, pénzt pedig nem adnak mellé, hanem elvárják, hogy a helyhatóságok a lakosságot sarcolják. Szerinte ennek rövid időn belül véget kell vetni.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.