BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább esnek a fizetések

A reálkeresetek az szja-sávhatár megemelése után is mínuszban maradnak, idén a versenyszférában dolgozók jártak jobban, ott nőttek a fizetések. Ugyanakkor sokkal több állás is szűnt meg a magánszektorban, így a bérkiáramlás erőteljesen lelassult.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első hét hónapjában 1,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,4 százalék kal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A reálkereset (a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedése mellett) 2,1 százalékkal maradt el az előző évitől. A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában (döntően a 13. havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt) 8,1 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Júliusban az szja-sávhatár emelése miatt szétnyílt a bruttó és a nettó átlagkereset. Előbbi 1,4 százalékkal alig változott, utóbbi éves növekedése viszont 0,9-ről 3,9 százalékra ugrott. Ez azonban még mindig jóval elmarad az inflációtól. A versenyszférában egyébként az adókönnyítés kisebb szerepet játszott. Itt 6 százalékra nőtt a bérindex a júniusi 4,6-ról, míg a költségvetési szektorban -7,6 százalékról -1-re. Az év hátralevő részében is hasonló ütemmel lehet kalkulálni, bár a decemberi jutalmak nagysága egyelőre igen bizonytalan. A reálkereset viszont aligha tud már éves átlagban a pozitív tartományba kerülni. Ez a belső kereslet szempontjából kedvezőtlen, de az infláció felől megnyugtató hír.

Az alkalmazásban állók létszáma 2009. január– júliusban átlagosan 2 millió 666 ezer volt. 2009. január–júliusban a költségvetési szférában 736 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 842 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 4,1 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a versenyszférában 6,5 százalékos csökkenés következett be. A július havi számok szerint majdnem 150 ezerrel kevesebben dolgoztak a versenyszektorban az egy évvel korábbihoz képest. A költségvetés esetében a létszámbővülés a közfoglalkoztatási formában dolgozók emelkedéséből adódott. Az ebben a formában alkalmazottakat figyelmen kívül hagyva 0,7 százalékkal csökkent a létszám.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.