BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saxo Bank: A bankadó egy növekedési fék

A bankok át fogják hárítani a bankadót az ügyfelekre. Az adó fékezi a gazdasági növekedést és visszafogja a beruházásokat is.

A Saxo Bank úgy véli, hogy a bankadó nem oldja meg a magyar gazdaság gondjait, és a különadó „a jelentősebb bankok éves nettó árbevételét 15-18 százalékkal csökkenti”. A Világgazdaság Online elemzéséből kiderül, ha a bankok nem hárítják át az adót az ügyfelekre, akkor az MKB, a CIB és a Raiffeisen is jelentős veszteséget könyvelhet el számos kisbank mellett már 2010-ben is.

A bankok át fogják hárítani az adót az ügyfelekre – írja a Saxo Bank. A koppenhágai központú, online kereskedésre és befektetésekre szakosodott bank az elemzésben úgy ítéli meg, hogy a gazdasági válságból való kitöréshez a magánszektor beruházásai szükségesek, ehhez azonban méltányos árú hitelek kellenek. Ha azonban a hitelezés akadályba ütközik, a beruházások csökkenni fognak, és a válság leküzdése is elhúzódik. "A legrosszabb esetben a hitelek elérhetőségének beszűkülése akár még a válságot is tovább gerjesztheti"

Az elemzésben figyelmeztetnek arra, hogy az IMF az utolsó hitelfotrrás egy ország számára, vagyis amelyik országnak az IMF-fel van dolga, valószínűleg az államcsődtől menekült meg. A bank szerint Magyarország hitelességét is elveszítheti azzal, hogy homlokegyenest az ellenkezőjét teszi annak, amint az IMF javasol.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.