BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tanácstalanok a földhivatalok devizahiteles jelzálog-bejegyzések ügyben

Nemcsak a bankok a hitelek adása kapcsán, hanem az ingatlanokra jelzálogjog bejegyzést végző földhivatalok is tanácstalanok egyelőre a devizaalapú hitelek nyomán július 1. után érkező bejegyzési kérelmeket illetően, iránymutatást ugyanis egyelőre nem kaptak az ügyben - derül ki az MTI körkérdéséből.

Nyilatkozatokra nem támaszkodhatunk, csak a jogszabályokra vagy iránymutatásra az ügyben - jelezte Gátmezei Sándor, a Bácsalmási Körzeti Földhivatal vezetője. Elmondta, az elmúlt 1-2 nap során nem érkezett hozzájuk devizaalapú hitel kapcsán ingatlanra jelzálog bejegyzési kérelem, de ha kapnak ilyet, mindenképpen megkérdezik felettes szervüket, a Bács-Kiskun Megyei Földhivatalt arról, hogy mit tegyenek az ügyben. Állásfoglalást kérünk, vagy úgyis jön egy körlevél, amint az ilyen esetekben szokott - tette hozzá Gátmezei Sándor.

Az MTI által megkeresett megyei földhivatali vezetők többsége nem nyilatkozott az ügyben. Annyit azért elárultak, hogy egyelőre nem kaptak semmilyen levelet arra vonatkozóan, miként járjanak el a vázolt bizonytalan devizahiteles ügyekben. Hozzátették azt is, hogy nem számítanak nagy zűrzavarra a helyzet miatt, ugyanis általánosságban 22 munkanap az ügyintézési idő a földhivatalokban, annyi idő alatt pedig remélhetőleg tisztázódik a helyzet. A jelzáloghitelezésről szóló törvény 5 napot ír elő az ügyintézésre, de még ez sem merült ki - hívták fel a figyelmet.

Értelmezésük szerint egyébként a kormánykörökből származó nyilatkozatokban közölt július 1-jei határidő nem a bejegyzésekre, hanem maguknak a hiteleknek a megkötésére vonatkozik. Azaz - vélekedtek - azok a bankok járnak el helyesen, akik óvatosak, és nem kötnek devizaalapú hitelszerződést jelzálog alapon addig, amíg nem jelenik meg az erre vonatkozó, várt jogszabály.

Az MTI megkérdezte a földhivatalokat felügyelő Vidékfejlesztési Minisztériumot is az ügyben, a minisztériumtól azonban egyelőre nem adtak tájékoztatást az ügyről.

A MTI megkeresésére több pénzintézet már korábban jelezte: felfüggesztette az új, jelzálog alapú devizahitel-igénylések befogadását az után, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, július elsejétől csak forint alapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog. A részletek azonban még mindig nem ismertek, így a már elbírált és megítélt hiteleket devizában folyósítják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.