BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Licitháború a HP és a Dell között

Súlyos dollárösszegeket szán a 3Par adatbázis-kezelő megvételére a két informatikai óriás

A következő napokban készül újabb árajánlatot tenni a Dell Inc. a 3Par adattárolással foglalkozó cégre, amelyért a Hewlett-Packard (HP) 1,6 milliárd dollárt kínált a hét elején – tudta meg a Bloomberg egy meg nem nevezett belső informátortól. A világ két legnagyobb számítógépgyártója közötti licitháború a Dell múlt heti 1,15 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatával kezdődött.

Noha a Bloomberg információi szerint egyelőre kérdéses, hogy a Dell mennyivel hajlandó emelni az ajánlatát, a biztonság kedvéért a HP még a hét elején jelezte, hajlandó a 3Par részvényeiért akár kétszer akkora összeget is kifizetni, mint amennyit azok a Dell ajánlata előtt értek. Kausik Roy, az amerikai Wedbush Securities elemzője szerint a tőzsdei parketten jelenleg irreálisan magas árat fizetnek a befektetők a 3Par papírjaiért: hétfőn a New York-i tőzsdén 45 százalékkal, 26,09 dollárra ugrott a cég részvényeinek árfolyama (a Dell ajánlata előtt 9,65 dolláron zártak). Az ajánlattételi háborúban a Dell a világ legnagyobb számítógépgyártójával vette fel a kesztyűt, azzal, amely képes készpénzben akár 15 milliárd dollárt is kifizetni a 3Parért. A győztes az információtárolással foglalkozó cég felvásárlásával komoly konkurenciát jelenthet a Ciscónak és az IBM-nek az adatközpontú termékek és szolgáltatások piacán. A két óriás közötti akvizíciós versengés mögött az állhat, hogy az egyre kevésbé nyereséges, növekedési potenciállal már nemigen rendelkező számítógépgyártás területéről az adatbázis-kezelés felé szeretnének terjeszkedni.

Az általános szakértői konszenzus szerint végül a HP vásárolhatja fel a 3Part, hiszen értékesítési forgalma közel duplája a Dell eladásainak, a nyeresége pedig háromszor nagyobb. A Bloomberg szerint ugyanakkor a HP nehezen birkózik meg a vezérigazgató, Mark Hurd – aki öt év alatt mintegy húszmilliárd dollárt invesztált különböző akvizíciókba – pár héttel korábbi botrányos távozásával, hiszen az első felvásárlási ajánlatot még az ő idején tették. A HP árajánlata jelenleg majdnem két és félszerese annak az árfolyamnak, amennyire a licitháború kezdete előtt a tőzsde beárazta a 3Part. A befektetők attól tartanak, hogy a versengés következtében a mostaninál is magasabbra ugorhat a 3Par részvényárfolyama. PD

A 3Par

Az amerikai 3Par nagy teljesítményű szerverparkokat kiszolgáló adattárolókat gyárt, s az ezeket irányító adatbázis-kezelő szoftvereket fejleszti.

Az egyébként veszteséges cég éves forgalma 200 millió dollárra tehető.

Az egyébként veszteséges cég éves forgalma 200 millió dollárra tehető.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.