BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megőrülnek a befektetők a magyar adósságpapírokért

Hatalmas érdeklődés és hozamcsökkenés övezte a magyar államkötvényeket az adósságkezelő csütörtöki aukcióján. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a nagy keresletre való tekintettel megemelte az eladási szintet.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 45 milliárd forint értékben tervezett kibocsátani államkötvényeket, majd a hatalmas keresletre való tekintettel összesen 65 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves állampapírokat adott el.

A 3 éves kötvényekre 80,18 milliárd forint ajánlattal jelentkeztek be az elsődleges forgalmazók, így az ÁKK a 20 milliárd forintos tervezett eladási szintet 10 milliárd forinttal megemelte és 30 milliárd forintnyi adósságpapírt bocsátott ki. A túljegyzés mértéke négyszeres szinten alakult az eredeti kibocsátási tervhez képest.

A minimális hozamszint 6,89 százalékon alakult, a maximális hozam 6,94 százalékon, az átlagos hozam 6,92 százalék lett. A hozam 7 bázisponttal mérséklődött az előző, két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátáshoz képest.

Az 5 éves állampapírokra is jelentős kereslet volt: 59,7 milliárd forintnyi papírra tettek ajánltat a szereplők, majd a tervezett 15 milliárd forintos szintet 5 milliárddal megemelték a nagy érdeklődésre való tekitnettel. A túljegyzés itt is éppen négyszeres szintet mutatott.

A hozamok 7,29 és 7,33 százalék között szóródtak, és az átlagos hozamszint 7,31 százalékon alakult. A hozam mérséklődött ezen kötvények tekintetében is, az előző kibocsátáshoz képest 8 bázisponttal.

A 10 éves kötvényekből 30,8 milliárdnyit vettek volna, az ÁKK itt is többet dobott a piacra, mint tervezte. Az eredeti kibocsátási szintet, 10 milliárd forintot 5 milliárddal emelte meg az adósságkezelő. Az elsődleges forgalmazók háromszor többet vettek volna, mint amit az adósságkezelő eredetileg felajánlott.

A minimális hozam 7,4, a maximális 7,47, míg az átlagos hozam 7,44 százalékon alakult. A 10 éves kötvényekből utoljára egy hónapja adott el az ÁKK, ahhoz képest 7 bázispontot csökkent a hozam.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.